#

Dünya

Felaketler yılı 2020’de neler oldu?

Avustralya’da meydana gelen yangın 8 ay sürdü. 11 milyon hektarlık alan kül oldu. 25 insan ve 1.12 milyar hayvan hayatını kaybetti.

Orta Doğu ve Afrika’da etkili olan çekirge istilası (Bir günde yaklaşık 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketiyorlar) BM raporuna göre çekirge istilasından etkilenecek ülkeler: Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Kuveyt Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, iran ve Pakistan…

Filipinler’de Taal Yanardağı faaliyete geçti. Yanardağın harekete geçmesiyle bölgede 82 bin kişi yerlerinden tahliye edildi.

Pakistan’da son 20 yılın en yoğun kar yağışı yaşandı, 95 kişi hayatını kaybetti.

ABD, İran’ın Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi insansız hava aracıyla Irak’ta öldürdü. ABD ve İran arasındaki gerginlik “3. Dünya Savaşı çıkacak mı?” endişesini beraberinde getirdi. Ayrıca Süleymani’nin İran’daki cenaze töreninde 50’den fazla kişi hayatını kaybetti.

İran, Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağını Tahran’daki İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndaki kalkışından kısa bir süre sonra düşürdü.

Endonezya’daki sel felaketinde 66 kişi hayatını kaybetti. Binlerce insan evsiz kaldı.

Merkez üssü Elazığ – Sivrice olan bir bölgede deprem meydana geldi. Derinliği 6,75 km olan depremin büyüklüğü 6,8 olarak açıklandı. Deprem sonucunda 37’si Elazığ, 4’ü Malatya’da olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca bu süreçte 1466 kişi yaralanırken 45 kişi enkaz altından sağ olarak kurtuldu.

Van çığ felaketi – 4 Şubat 2020’de Van Bahçesaray üzerinde bir çığ felaketi yaşandı. Bir servisin üstüne düşen çığın ardından, bu servisi kurtarmaya çalışan insanların üzerine ikinci kez çığ düşünce, sonuç olarak toplamda 41 kişi hayatını kaybetti. Bu olayda 11 asker, 9 korucu ve 2 itfaiye eri şehit oldu.

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs salgını tüm dünyaya yayıldı. Şu ana kadar 358 bin kişi öldü, yaklaşık 6 milyon kişiye bulaştı.

Türkiye İdlib’de bir ayda İdlib’de 54 şehit verdi. 27 Şubat 2020’de Rusya destekli Suriye Silahlı Kuvvetleri, Suriye İç Savaşı kapsamında İdlib’de 400 askerin bulunduğu Türk Silahlı Kuvvetlerine ait piyade taburuna hava saldırısı düzenledi. Saldırı sonucunda 36 Türk askeri şehit düştü.

Pegasus’a bağlı bir uçak Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptığı sırada pistten çıktı. İçerisinde 2’si bebek olmak üzere 177 yolcu ve 6 mürettebat olan uçak 3 parçaya bölündü. 3 kişi hayatını kaybederken 180 kişi yaralı olarak kurtuldu.

Pakistan’da meydana gelen kazada uçak yerleşim yerlerinin üzerine düştü. Pakistan’ın Karaçi kentinde Pakistan Uluslararası Havayolları’na ait yolcu uçağının düşmesi sonucu 97 kişi hayatını kaybetti.

NBA’in eski yıldızı Kobe Bryant ile 13 yaşındaki kızı Gianna helikopter kazasında hayatını kaybetti.

Almanya’nın Hessen eyaletindeki Hanau kentinde iki nargile salonunu hedef alan iki silahlı saldırıda fail dahil 11 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi yaralandı

Hindistan ve Bangladeş’i Amphan Kasırgası vurdu: 84 kişi hayatını kaybetti. Kasırga nedeniyle şimdiye kadar 3 milyon insan tahliye edildi.