#

Bursa

Güncel programının bu haftaki konuğu Kamil Dönmez

Bursa’da çiftçiler ürünlerini satamadıkları gerekçesiyle art arda protestolar yaptı. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, konuyla ilgili Line Tv’ye özel açıklamalarda bulundu.

Ürettikleri ürünleri satamayan çiftçi, Bursa’da İzmir Yolu’nu kapattı ve eylem yaptı. Bursalı çiftçilerin ylemiyle ilgili Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Line Tv’ye özel açıklamalarda bulundu.

“Bu eylemlerin olacağı belliydi”

“Bu eylemlerin olacağı on beş gün önceden beri aslında belliydi. Biz oda başkanı arkadaşlarımızla toplantı da yapmıştık. Çünkü salçalık domates özellikle 2 ilçemizde Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da 3.6 liradan yapılan sözleşmeler bırakılıp alınmamaya başlanmıştı. 1.5 – 2 liraya alınıyordu. Bunun aslında eylemin bir gün öncesinde Vali Bey de bir toplantı yapmıştı fakat yetkililerden bunun daha önce çözülmesi noktasında bir yardım bekledik. Son güne gelince olmadı. Zor bir süreç şu anda tarla kirası yedi bin lirayken siz otuz bin liraya maliyetli bir üründen siz beş altı bin lira para kazanırsanız batma noktasına gidersiniz. Ben yetkililere şunu söylüyorum. Gündemde bunu daha öne alıp tarımı öne çıkarmalıyız. Çünkü tarım bu ülkenin kurtuluşudur.

Salçalık domatesi, biberi depoda ne kadar tutabilirsiniz? Bunun için çok acil çözümler lazım. Bursa’da yerel marketlerin şehir dışından ürün almayı bırakıp Bursa’da üretilen ürünleri satmaları gerekiyor.

“Herkes istediğini ekememeli”

“Herkes istediği gibi ekememeli. Yetkililer oturup konuşmalı. ‘Şu üründen yeteri kadar var, bu da olabilir biz bu ürünü ekmemiz lazım’ diyip ona göre planlama yapmamız lazım. Burada pazarlamadan kaynaklı da bazı sıkıntılar var. Daldan alan tüccar arkadaşlarımız var onlar da aldıkları ürünü pazara göre almak istiyorlar. Yeni bir üründe pazar bulmak, o ürüne ambalaj ayarlamak ayrı bir dert onlara göre onun için yeni bir çeşide girdiği zaman üretici de diyor ki ben bunu kime satacağım?”

Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Line Tv’de yayımlanan Güncel Programı’nda da merak edilenleri yanıtladı. Kamil Dönmez’in Bursa’da tarım ve çiftçilerin sorunlarıyla çözümlerini anlattığı Güncel Programı bugün Saat 20:00’Da Line Tv’de yayınlanacak.