#

Sağlık

Ibuprofen, koronavirüs tedavisinde denenecek

İngiltere’de Ibuprofen, koronavirüs tedavisinde denenecek. Bu ilacın, Covid-19 hastalarının solunum problemlerini tedavi etmede işe yarayacağına inanıyor

Ibuprofen, koronavirüs tedavisinde denenecek

İngiltere’de London’s Guy’s and St Thomas’ Hastanesi ve King’s College’dan bir araştırma ekibi, Ibuprofen’i Covid-19 hastalarının tedavisinde deneyecek.

Araştırmacılar, normal olarak anti-imflamatuar ve ağrı kesici olarak kullanılan bu ilacın, Covid-19 hastalarının solunum problemlerini tedavi etmede işe yarayacağına inanıyor. Düşük maliyetli bu tedavinin hastaları solunum cihazından kurtaracağını umut ediyorlar.

BBC’den Michelle Roberts’ın haberine göre, Liberate adı verilen deneme kapsamında hastaların yarısına normal tedavinin yanı sıra Ibuprofen de verilecek. Tedavi denemesinde insanların genelde aldığı tabletler değil, özel ibuprofen formülasyonu kullanılacak. İlacın kapsül şekli normal olarak eklem iltihabı için kullanılıyor.

Hayvanlar üzerideki denemeler; bu ilacın, koronavirüsün en ağır komplikasyonlarından biri olan Akut Solunum Sıkıntısı Sendromunu (ARDS) tedavi edebileceğini gösteriyor.

King’s College London’dan araştırma ekibin üyesi Prof. Mitul Mehta, “Bulguların beklediğimiz etkilerle eşleştiğini göstermek için bir deneme yapmamız gerekiyor” dedi.

Pandeminin başlarında bu ilacın hafif koronavirüs belirtilerinde kullanılmasının olumsuz etkileri olacağına dair kaygılar ortaya çıkmıştı. Ancak İnsan İlaçları Komisyonu yaptığı değerlendirmede, bu ilacın da parasetamol gibi koronavirüs semptomlarında güvenle kullanılabileceğini açıklamıştı.