#

Bursa

İnegöl’de geri dönüşümde yüzde 110 artış

İnegöl Belediyesi tarafından “Daha Temiz Bir İnegöl” hedefiyle başlatılan ‘Bireysel Çöp Konteyneri’ uygulamasıyla birlikte her haneye verilen geri dönüşüm kutuları, atıkların düzenli şekilde toplanmasını sağladı. İki ayrı bölgede şuana kadar geri dönüşüm konusunda yüzde 110 başarı elde edildi. Bu sayede çöp miktarı azalırken geri kazanılabilir maddeler de kaynağında ayrıştırılmış oldu.

Göreve geldiği günden bu yana temizlik hususuna ağırlık vererek bu alanda örnek çalışmalara imza atan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban’ın talimatlarıyla, İnegöl’de temizlik alanında radikal bir karar alınarak bireysel çöp konteyneri uygulaması başlatılmıştı. İlk olarak Mesudiye Mahallesinde hayata geçirilen ve elde edilen başarılı sonuçlar neticesinde farklı bölgelerde de uygulanmaya başlayan Bireysel Çöp Konteyneri uygulaması, pandemi nedeniyle üretimde yavaşlama yaşanmasından dolayı aksasa da, uygulanan noktalardan alınan sonuçlar gelecek adına umut verdi. Bireysel Çöp Konteynerlariyle birlikte geri dönüşüm malzemelerini kaynağında ayrıştırmak maksadıyla her haneye geri dönüşüm kutuları verilen proje sonrasında, uygulamanın yapıldığı bölgelerde yüzde 70’ten yüzde 150’ye kadar geri dönüşümde artış yaşandı. Bireysel Çöp Konteynırı ve başlatılan Geri Dönüşüm Hareketi, şehir genelinde ortalama yüzde 110 geri dönüşümün artmasını sağladı. Elde edilen sonuçlar ve ortaya çıkan görüntüler, herkesi memnun etti.

ALINAN SONUÇLAR GELECEK ADINA UMUT OLDU

Geride kalan kısa sürede elde edilen olumlu sonuçlar, uygulamanın ne kadar doğru olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Alınan sonuçlar üzerine Bireysel Çöp konteyneri uygulaması ve geri dönüşüm hareketi hakkında açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alper Taban, “Temizlik hususu ilk günden bu yana dikkat çekmeye çalıştığımız, üzerinde ısrarla durduğumuz konulardan biriydi. Bireysel Çöp konteyneri  uygulamasıyla da önemli bir adımı atmış olduk. İlk uygulama bölgemiz Mesudiye Mahallesiydi. Bireysel Çöp konteynerleriyle birlikte ‘Geri Dönüşüm Hareketi’ kapsamında her haneye ve işyerine 1 adet olacak şekilde geri dönüşüm kutularının dağıtımlarını da yapmıştık. İstedik ki bireysel konteynerlerle beraber geri dönüşüm algısını da güçlendirip geri dönüşüm malzemelerini kaynağında ayrıştıralım. Bu konuda vatandaşlarımız örnek bir davranış ortaya koyup bizleri mutlu ettiler. Şehrimizde iki ayrı bölgede başlayan uygulamada aldığımız sonuçlar, gelecekte tüm şehrimizde aynı başarıyı yakalayacağımızın bir işareti oldu” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜM ATIKLARINDA YÜZDE 110 ARTIŞ YAŞANDI

Geri dönüşümün önemine de vurgu yapan Başkan Taban, “Geri dönüşüm demek çöpe giden milli serveti kurtarmak demek. Artık Büyük Türkiye var. Ve bu Türkiye, ortaya koyduğumuz bu projede olduğu gibi bizlerin küçük adımlarıyla oluşuyor. Birkaç ayda yaşadığımız değişimi rakamlarla sunmak istiyorum. Bireysel çöp konteyneri ve geri dönüşüm hareketini başlattıktan sonra Mesudiye Mahallemizde yüzde 70 oranında geri dönüşümde artış yaşandı. Alanyurt bölgesinde Fatih Mahallemizde ise haftada 900 kilogram geri dönüşüm toplanırken, bu rakam 2,5 tona çıktı. Yani yüzde 150 artış oldu. Bu bölgelerimizde evsel atıklarımız da belli bir düzen dahilinde toplanmaya devam ediyor. Genel anlamda baktığımızda bireysel çöp konteyneri ve geri dönüşüm hareketiyle şehrimizde şuana kadar geri dönüşüm konusunda yüzde 110 artış sağlamış olduk. Şimdi amacımız bu başarıyı tüm şehre yaymak ve örnek şehir İnegöl’ü ortaya çıkarmak” diye konuştu.

110 BİN HANEYE BİREYSEL KONTEYNeR DAĞITILACAK

Başkan Taban, bireysel çöp konteyneri ve geri dönüşüm hareketini tüm şehre yaymak için çalışmaların sürdüğünü de ifade ederek “İnşallah çok yerinde, faydalı bir çalışma olacak. Aslında hedefimiz 2020 yılı sonuna kadar 110bin hanenin tamamına bireysel konteynerlerimizi dağıtmaktı. Ancak pandemiden dolayı üretimde yaşanan aksamalardan dolayı gecikme yaşadık. Aralık ayı sonunda yeni konteynerlerle ilgili ihalemizi gerçekleştirip Ocak ayı sonunda yeniden dağıtıma başlamayı planlıyoruz. En kısa sürede de tüm İnegöl’de, özellikle doğalgaz kullanımının doğun olduğu bölgelerde bu çalışmayı tamamlamak. Bireysel konteynerlerle beraber geri dönüşüm kutularımızı da dağıtıyoruz. Bu sayede çöpü azaltırken, geri dönüştürülebilir atıkları tekrar kazanmış oluyoruz” açıklamalarında bulundu.