#

Dünya

İsrail’den ateşkes çağrısına yanıt

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, ABD ve 10 ülkeden İsrail-Hizbullah arasında 21 günlük ateşkes çağrısına yanıt vererek “Kuzeyde ateşkes olmayacak. Zafere ve kuzey sakinlerinin evlerine güvenli bir şekilde dönmelerine kadar terör örgütü Hizbullah’a karşı tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

ABD, Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Katar ve Avrupa Birliğinden yapılan ortak açıklamada, tansiyonun giderek yükseldiği ifade edilerek “Lübnan ile İsrail arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana yaşanan durum tolere edilemez ve kabul edilemez daha geniş bir bölgesel gerilim risk teşkil ediyor. Bu hiç kimsenin, ne İsrail halkının ne de Lübnan halkının çıkarına değildir. Sınırın her iki tarafındaki sivillerin güvenli bir şekilde evlerine dönmelerini sağlayacak diplomatik bir anlaşmaya varmanın zamanı geldi. Ancak diplomasi, çatışmanın tırmandığı bir ortamda başarıya ulaşamaz. Bu nedenle diplomasiye alan sağlamak amacıyla Lübnan-İsrail sınırında derhal 21 günlük bir ateşkes çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı. Açıklamaya İsrail tarafından yanıt ise İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz’dan geldi. İsrailli Bakan “ateşkes yok” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ABD gezisi sırasında yerine vekalet eden Katz sosyal medyadan yaptığı açıklamasında, “Kuzeyde ateşkes olmayacak. Zafere ve kuzey sakinlerinin evlerine güvenli bir şekilde dönmelerine kadar terör örgütü Hizbullah’a karşı tüm gücümüzle mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Lübnan’dan cevap

Lübnan Başbakanı Necip Mikati, 21 günlük ateşkes çağrısını memnuniyetle karşıladı. Mikati, ateşkesin uygulanmasının, askerlerini Lübnan’a yaklaştıran İsrail’in uluslararası kararları uygulama konusunda kararlı olup olmamasına bağlı olduğunu ifade etti.

ABD ve Fransa öncülük etti

Ortak açıklamadan önce ABD Başkanı Joe Biden ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “İsrail-Lübnan sınırında sivillerin evlerine dönmelerine imkan tanıyacak ve güvenliği sağlayacak bir çözümün zamanı geldi. 7 Ekim’den bu yana ve özellikle son iki haftadır yaşanan karşılıklı ateş, çok daha geniş bir çatışmayı tehdidi oluşturuyor ve sivillere zarar veriyor. Bu nedenle diplomasiye şansını vermek ve sınır ötesi gerilimin daha fazla artmasını önlemek için geçici bir ateşkes yönünde ortak bir çalışma yürüttük. Müzakere ettiğimiz bildiri ABD, Avustralya, Kanada, Avrupa Birliği, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere ve Katar tarafından onaylandı. İsrail ve Lübnan hükümetlerinin onayını ve derhal desteğini talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın