#

Bursa

İYİ Partili Temirtaş’tan Millet Bahçesi önerisi

İYİ Partili Temirtaş'tan Millet Bahçesi önerisi

Bursalı vatandaşların dertlerine çözümler bulunması için çalışmaya devam eden İYİ Parti Bursa Grubu, Bursa’da yapılan projelerin vatandaşların yararına olmasına özen gösterilmesini istiyor. Bursa Büyükşehir Meclisi Olağan Toplantısında İYİ Parti yönetimi adına söz alan İYİ Parti Nilüfer ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Grup Başkan Vekili Mehmet Temirtaş, Bursa’da yapılan projelerle ilgili çekincelerini dile getirdi.

Neden ‘’ATATÜRK’’ Adının Olduğu Yerleri Yıkmak Derdindesiniz?

İYİ Parti Nilüfer ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Grup Başkan Vekili Mehmet Temirtaş, yapılan Millet Bahçesi hakkında şu görüşlerini bildirdi: “Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğiniz basın toplantısında Millet Bahçesi’nin genişletilmesi hakkında görüşlerinizi kamuoyuna sundunuz. 400 bin m2’lik Reşat Oyal Kültür Parkı’nın hemen yanında, geçen hafta açılışı yapılan 42 bin m2’lik Millet Bahçesi’nin Cumhurbaşkanımız tarafından küçük bulunması sebebiyle, bitişiğindeki 18 bin m2’lik alan için Atatürk Kapalı Spor Salonu ve Yüzme Havuzunun da yıkılmasına ve açılan Millet Bahçesi’ne katılmasına karar verildiğini basın açıklamanızda öğrenmiş olduk. Bitişikteki 400 bin m2’lik yeşil alan az geldi, Bursa’nın ve Bursaspor’umuzun tarihini ve anılarını içinde barındıran Atatürk Stadı’nı yıktınız, şimdi de Atatürk adı ile Bursa’da kalan tek spor tesisi olan Kapalı Spor Salonu ve Yüzme Havuzuna göz dikmeniz manidardır. Neden Atatürk adının olduğu bu yerleri yıkmak derdindesiniz. Eğer böyle bir niyetiniz yoksa gelin o zaman ‘Millet Bahçesi’nin adını “ATATÜRK MİLLET BAHÇESİ” olarak değiştirelim. Bu teklifimizi de sözlü önerge olarak kabul edin ve değerlendirin.’’ dedi.

Buski 2019 Faaliyet Raporu Şeffaf ve Aydınlatıcı Bilgilerden Yoksun!

“2019 Yılında Bursa’ya hizmet adına Çalışmalara Katkı Koyan, BUSKİ Çalışanlarına, Birim Müdürlerine, Daire Başkanlarına Ve Meclis Üyelerine katkılarından dolayı teşekkür ederim. Yapılan her katkı, her yatırım Bursa Halkına yapılmış, Bursa’ya yapılmıştır.” Sözlerine devam eden İYİ Parti Nilüfer ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Grup Başkan Vekili Mehmet Temirtaş, öncelikle Buski 2019 Faaliyet Raporu’nun şeffaflıktan ve aydınlatıcı bilgilerden yoksun olduğunu belirtti.

Kent genelinde geçtiğimiz sene planlanan dere ıslah çalışmalarının 5 km olarak hedeflendiğini, ancak bu hedefin 200 metre’de kaldığını belirten Temirtaş, “5 yıllık stratejik planda 19 km lik hedefin ne kadarının gerçekleştiğini merak ediyorum. Yeri gelmişken 2020 mali yılı BUSKİ bütçesini görüşürken olumlu düşüncelerimi belirtmiştim. Ama 2019 faaliyet raporunu incelediğimde öncelikle şeffaf ve aydınlatıcı bilgilerden yoksun olduğunu gördüm. Geçmiş dönem özellikle 2009-2014 faaliyet raporlarına geri dönüp baktığımda oradaki raporların daha aydınlatıcı verimli olduklarını gördüm. Şöyle ki; öncelikle bu yılın verilerini geçen sene verileriyle karşılaştırmanın mümkün olmadığı bir kitapçık hazırlanmış. Geçen yıla göre ilerlememiz nasıl bilemiyoruz. 5 yıllık hedef sonuçlarının gerçekleştiği alanlar performans tablolarında verilmişken hedeflerin gerçekleşmediği alanlarda son 1 yılın hedef göstergesi konulmuş. Bu da sağlıklı bir fikre sahip olmamızı engelliyor. 5 yıllık isale hattı, 5 yıllık dere ıslahı ya da 5 yıllık yağmur suyu hattı çalışmalarında sonuçları raporda göremiyoruz. Yine kanalizasyon hattında 2019 yılı hedefi 200 km gerçekleşen %58 oranına denk gelen 117 km. yağmur suyu hattının döşenme hedefi 5 yılda 525, 2019 da 105 km gerçekleşme 57 km olmuş, Önceki 4 yıl yine bilinmiyor. Bu saydıklarım genelde BUSKİ’nin ana işlevleri arasında bulunan hizmetlerdir. Bu hizmetlerin aksaması düşünülemez. Bütün bu aksamaların sebebi borç ödemelerinde kaynak yaratmada yaşanan sıkıntılar mıdır? Yenilenebilir enerji kaynaklarında kona 6400 kw/h lik 5 yıllık hedefin neresindeyiz. 2019 yılında konulan 200 kw/h hedef başlamamış gözüküyor. Bu konuda da meclisimizin bilgilendirilmesini talep ediyorum.

Şehrimizde BUSKİ eliyle işletilen yenilenebilir enerji kaynaklarında %94 HES, %5,6 GES ve %01 RES bulunmakta. Bu hafta şehrimizde yaşanan felaketler göstermiştir ki doğa tahribatı yapılmayacak projelere ağırlık verilmelidir. Bizden daha az rüzgâra, daha az güneşe sahip şehirlerde kat be kat GES ve RES’ler inşa edilmekte iken halkımızın karşı çıktığı HES’lerde ısrar edilmemesi gerekir.’’ dedi.

İYİ Parti Grubu Olarak Yapılan Faaliyetleri Yetersiz Bulduk

Sosyal belediyecilik anlayışının daha da geliştirilerek, yandaşları değil vatandaşları muhatap alan, samimi Bursa sevdası önceliği olan projelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Temirtaş, “Bursa aşkı ile her zaman söylediğiniz gibi Bursa’yı marka şehir yapacak şekilde çalışmalarımızı planlamalı ve yola devam etmeliyiz. Hepimiz 2019 yerel seçimlerinden sonra Bursa’ya belki de bir şans doğdu diye düşündük. Millet ittifakına kaybedilen belediyelerden sonra Ak Parti iktidarının en güçlü belediyesi Bursa Büyükşehir oldu. Bu da yıllardır merkezi bütçeden umduğunu bulamayan, gerekli destekleri alamayan Bursa için kesenin ağzının açılacağı anlamına geliyordu. Beklenti de bu yöndeydi. Bu beklenti istendiği kadar olmasa da Emek-Doğanköy hafif raylı hattı projesinin merkezi hükümet tarafından yapılacak olması memnuniyet vericidir.

Temirtaş, “Bursa için müjdeli haber ulaşım sorununa köklü çözümler getireceğiniz projelerdir. Örneğin 2. Bir metro projesi müjdeli haberdir.

  • Müjdeli haber, Bursa’nın eski yeşil görüntüsüne kavuşturacak projelerdir.
  • Müjdeli haber, ekonomik sıkıntıdan bunalmış Bursa halkının, özellikle işsiz gençlerin istihdamına yönelik çalışmalardır.
  • Geçtiğimiz günlerde düzenlediğiniz basın toplantısındaki tek müjdeli haber, Hanlar bölgesi projesi ve Bey Sarayı projesidir. Belki 30 yıl öncesine dayanan hatta İYİ Parti Bursa Milletvekilimiz İsmail Tatlıoğlu’nun da aralarında bulunduğu bir grup Bursa sevdalısının gündeme getirdiği bu proje elbette müjdeli haberdir.

Burada dile getirdiğimiz konuların dikkate alınarak değerlendirilmesini diler, saygılar sunarım.” ifadelerini kullandı.

Herhalde Bu Borç Bir Tüccarda Olsaydı Rahat Uyuyamazdı

Bursa’nın mali tabloları hakkında konuşan Temirtaş’’ Faaliyet raporunda göremediğimiz ama kesin hesapta görmeyi umduğumuz değerler vardı. Burada da bir eleştiri yapmam gerekiyor. Daha önceki yıllarda kesin hesap cetvellerinde birim kodları bulunur bizde hangi daire başkanlığının, hangi şubenin ne harcadığını görebilirdik. Ne yazık ki kesin hesap cetvellerinde gider kısmında birim kodları yok. Ama gelir kısmında var. Herhalde meclis üyelerimizden bu kodları tahmin etmesi bekleniyor. İnşallah önümüzdeki yıl ki kesin hesaplarda bu düzeltilmiş olur. Gelir hedeflerimizi tutturamadığımız, gider hedeflerimiz de küçükte olsa aştığımız bir mali yılı geride bıraktık. Bu yıl 122 milyon liralık gider fazlamız var. Yani açığımız büyümeye devam ediyor. Bu arada raporu incelediğimizde takıldığımız bir konu oldu. Cari yıl gelir-gider tabloları ile bilanço tablolarındaki sonuçlar farklı görünmektedir. Bu ikisinin tutarlı olması gerekirken giderlerdeki +122 milyonluk olumsuz fark bilançoda dönem faaliyet sonuçlarında 87 milyonluk olumlu bir yapıda gözüküyor. Buna yetkililerince açıklık getirilmesi gerekiyor. Bu yılın güzel tarafı hedeflediğimiz borç ödemesinin çok üzerinde bir gerçekleşme sağlamamız. Gelirimizin %35’ini borç ödemesine ayırmışız. Bu da yukarıda belirttiğim bazı yatırımların aksamasına sebep olduğunu gösterebilir. 182 milyonluk eksi finansman sağlamışız. Faiz giderlerimiz 121.612.000 olmuş. Tüm giderlerimizin %11,26 sına denk geliyor. Gerçekten bu çok ciddi rakam. Uzun vadeli ve kısa vadeli borçlar toplamımız 2.403.956.000 TL olmuş. Yani bütçemizin yaklaşık 2,5 katı. Herhalde bu borç bir tüccarda olsaydı rahat uyuyamazdı. Kısa vadeli borçlar 848.747.765 yani yakın zamanda bunları ödememiz gerekiyor. Bu da önümüzdeki yıllarda yatırımlarda sıkıntıların devam edeceğine işaret ediyor.

Genel anlamda bu olumsuzlukların yanında konulan hedeflerin birçoğunun gerçekleşmiş olması dolaysıyla yetkililerini tebrik ederim. Özellikle kayıp kaçak oranında merkez ilçelerde hedeflerin tutturulması olumludur.

  • Personel giderlerimiz ve SGK ödemeleri toplamı 95000000 civarında bu rakamlara BİNTED çalışanları dahil mi?
  • Taşıt kiralama giderlerimiz yüksek seyrine devam ediyor. 14.000.000 TL ödenmiş. Daha rantabl çözümler bulunması gerekir.
  • SCADA yazılım sistemine 1.400.000 bir bedel ödenmiş bu sistem bu kadar pahalı olmasının nedeni nedir?
  • Bu yıl yapılan kamulaştırmaların net bedeli ne kadardır?

Burada ki herkesin daha İYİ bir Bursa için mücadele ettiğini biliyorum. Az önce dile getirdiğim nedenler ile 2019 yılı faaliyet raporuna İYİ Parti Grubu olarak olumsuz oy kullanacağımızı belirterek sözlerime son veriyorum.’’ ifadelerini kullandı.