#

Genel

K vitamininin koronavirüs hastalığındaki önemi

K vitamininin koronavirüs hastalığındaki önemi

Hollanda’nın Nijmegen kentindeki Canisius Wilhelmina Hastanesinden yapılan bir araştırmada, en kötü durumdaki Covid-19 vakalarıyla K vitamini eksikliği arasında bir bağlantı bulundu.

Covid-19 ile ölen veya yoğun bakımda tedavi edilen hastaların ıspanak, yumurta ve peynirlerde bulunan K vitaminin eksik olduğu tespit edildi. Bilim insanları bu sebepten dolayı beslenme değişikliğinin hastalıkla mücadelede iyileşmenin bir parçası olabileceğini umuyor.

Hollanda’nın Nijmegen kentindeki Canisius Wilhelmina Hastanesinden yapılan bir araştırmada, en kötü durumdaki Covid-19 vakalarıyla K vitamini eksikliği arasında bir bağlantı bulundu. Bu sonuçların ardından ise araştırmacılar K vitamininin Covid-19 tedavi sürecinde öneminden bahsettiler.

Araştırma sonucunda Covid-19’un neden olduğu kan pıhtılaşması ve akciğerlerdeki elastik liflerin bozulmasının önüne K vitaminiyle geçilebileceği ifade edildi. Gıdalardan alınan K vitamininin pıhtılaşmayı düzenleyen ve akciğer hastalığına karşı koruyabilen proteinlerin üretiminde anahtar olması tedavi için umutları arttırdı.

Dr. Janssen, K vitamini takviyesinin ciddi bir biçimde Covid-19’a karşı yardımcı olmadığı durumda bile damar, kemik ve akciğerler sağlığı için iyi olduğunu da sözlerine ekledi.

NERELERDEN ALINIYOR?

K vitaminin hangi gıdalardan alınabileceğini anlatan Janssen sözlerini şöyle sürdürdü: “K1 ve K2 olmak üzere iki tür K vitaminimiz var. K1 ıspanak, brokoli, yeşil sebzeler, yaban mersini, her türlü meyve ve sebzedir. Vücut tarafından daha iyi emilen K2 ise peynirde bolca bulunur.”

K vitamininin koronavirüs hastalığındaki önemi

Janssen, Japonların ürettiği ‘natto’ denilen fermente soya fasulyesinin K2 vitamini açısından bir hayli zengin olduğunu belirtti. Janssen, Londra’da Japon bir bilim insanıyla konuya ilişkin bir çalışma yaptığını aktararak, “Japon bilim insanı Japonya’da çok daha fazla natto tüketilen bölgelerde, Covid-19’dan ölen tek bir kişi olmadığına dikkat çekti. Bu bile çalışmaya başlamak için bir şey” diye konuştu.

K VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

K vitamini, bitkisel kaynaklı birçok besinde çeşitli miktarlarda yer alan bir vitamin türüdür. En zengin K vitamini kaynakları arasında şu besinler sayılabilir:

Ispanak, pazı, brokoli, lahana, brüksel lahanası, karnabahar, kara lahana, kuşkonmaz, şalgam, pancar yaprağı, maydanoz, hindiba gibi bitkiler;

  • Bezelye, taze fasulye, soya ve meksika fasulyesi
  • Domates
  • Kırmızı ve beyaz et, ciğer ve böbrek gibi sakatatlar
  • Yumurta
  • Süt ve süt ürünleri
  • Çilek, üzüm, kivi, böğürtlen, yaban mersini, avokado, incir, nar gibi meyveler
  • Fındık, ceviz, kaju gibi kuru yemişler

K vitamini yağda çözünen bir vitamin türü olduğundan yukarıdaki zengin K vitamini kaynaklarının tereyağı, zeytinyağı gibi yağlarla bir arada tüketilmesi K vitamininin kullanılabilirliğini arttırır.

K VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

K vitamini eksikliğinde görülen en önemli belirti aşırı kanamadır. Vücutta kesilen veya yaralanan bir bölgede kanın pıhtılaşmasının gecikmesine bağlı olarak aşırı kanama görülebileceği gibi vücudun herhangi bir yerinde yara veya kesik olmadan nedensiz kanamalar da meydana gelebilir.

(BirGün)