#

Eskişehir

Lületaşı camiası dijitalleşmekte zorlanıyor

Eskişehir’de lületaşı ustalığı yapan Erol Güler, 2024 turizm sezonunda Tarihi Odunpazarı Evleri bölgesinin beklediklerinden durgun olduğunu ve lületaşına karşı azalan ilgiyi dijitalleşerek arttırabileceklerini söyledi.

Ticari olarak işlenebilir lületaşı yataklarının neredeyse tamamının Eskişehir’de bulunduğu biliniyor. Lületaşından üretilen süs eşyası ve pipo gibi ürünler ise kentin simgelerinden olan Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi’nde satılırken, ustalar 2024 yılının turizm sezonunda bekledikleri ilgiyi göremediklerini söyledi.

Günümüzde lületaşı sanatını yaşatmaya devam eden ustalardan birisi olan Erol Güler, Odunpazarı’nın eskisi gibi olmadığını ve bölgenin turizmi açısından endişelendiklerini belirtti.

Ayrıca bu durgunluğun yanı sıra kendilerinin dijitalleşmek konusunda da sıkıntılar yaşadıklarından bahseden Güler, lületaşının özellikle pipo üretimi için kullanılması nedeniyle çoğu sosyal medya uygulamasında reklam bile veremediklerine dikkat çekerek ticari ağın genişlemesi için bazı adımlar atılabileceğini dile getirdi.

“Odunpazarı’nda artık eskisi gibi kalabalık yok”
Bu yılın turizm sezonunda hiçbir şeyin umdukları gibi olmadığını söyleyen lületaşı ustası Erol Güler, “Turizm sezonumuz kapalı geçti.

İnsanların Eskişehir’e gelmemesi gibi bir hal oluştu. Biz sezona göre bir hazırlıklarımızı yapmıştık ama maalesef düşündüğümüz gibi olmadı, turizm çok ölü bir vaziyette geçti.

Okulların açılması ve üniversite öğrencilerinin buralara gelmesiyle piyasa yeniden canlanır gibi olmuştu, bir süre sonra o da duraksadı. Odunpazarı’nda artık eskisi gibi kalabalık yok” dedi.

“Bizim dijitalleşme üzerindeki çalışmalarımızın uzun yıllar alacağına inanıyorum”
Turist azınlığının yanı sıra lületaşı camiasının dijitalleşen dünyaya uyum sağlayamadığını da ifade eden Güler, “Lületaşı her işe yarayabilecek bir maden olmasına rağmen tütün mamülleri üzerinden pazarı dönüyor. Bu yüzden sosyal medyada dahi reklam yapamıyoruz.

Durum böyle olunca biz dijitalleşmek konusunda çok zorluklar çekiyoruz. Online mağazalarda satış yapmayı deniyoruz ancak oralarda da ciddi ücretler isteniyor. Bu sitelerde fazla paralar harcanıyor, eliniz boş dönebiliyorsunuz. Bizim dijitalleşme üzerindeki çalışmalarımızın uzun yıllar alacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın