#

Ekonomi

Merkez Bankası faiz kararını bu hafta açıklayacak

Merkez Bankası faiz kararını bu hafta açıklayacak

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 19’da sabit tutmuştu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında 23 Eylül Perşembe günü toplanacak.

Merkez Bankası, piyasaların beklediği faiz kararını açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini değiştirmeyerek yüzde 19’da sabit tutmuştu.

TCMB’NİN FAİZ ORANLARINDA DEĞİŞİKLİĞE GİTMESİ BEKLENMİYOR

Ajansların anketlerine katılan ekonomistlere göre Merkez Bankası, 23 Eylül’deki PPK toplantısında faizleri sabit bırakacak. Ancak faizlerin düşürülmesini bekleyen ekonomist ve kurumlar da var.

Reuters anketine katılan 19 kurumun 18’i Eylül ayında politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor. Bir kurum politika faizinde 100 baz puan indirim bekliyor. Anadolu Ajansı’nın anketine katılan 20 ekonomistten 18’i politika faizinin yüzde 19’da sabit bırakılmasını beklerken, 2 ekonomist politika faizinin 100 baz puan düşürüleceğini tahmin ediyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ise TCMB’nin faiz indirimlerine bu ay başlayacağını düşünüyor. Eylül ayında 50 baz puan faiz indirimi bekleyen kuruluş, yıl sonuna kadar da 150 baz puan indirime gidilmesini bekliyor.

ÇEKİRDEK ENFLASYON VURGUSU

Faiz indirim düşünceleri TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı bir konuşmanın ardından oluştu. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yaptığı konuşmada TCMB’nin odağının manşet enflasyondan çekirdek enflasyona kaydığının mesajını vermişti.

Çekirdek enflasyon ağustos ayında yüzde 16,76 olarak açıklanmıştı. Temmuz ayında bu rakam yüzde 17,22 idi.

Enflasyon rakamları ağustos ayında yüzde 19,25 ile TCMB’nin politika faizi olan yüzde 19’u aşmıştı.

Öte yandan, temmuzda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi geçen ay yıllık bazda yüzde 8,7 artışla beklentilerin altında kalırken, cari işlemler açığı ise temmuzda 683 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.