#

Dünya

Netanyahu hakkında tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesı̇, İsraı̇l Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu ı̇ddı̇asıyla tutuklama kararı ı̇stedi. Mahkeme savcısı ayrıca, Hamas’ın önde gelen üç üyesi hakkında da yakalama kararı başvurusunda bulundu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında savaş suçu nedeniyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

Mahkeme, Netanyahu’nun savaş suçları ve ı̇nsanlığa karşı suçlarda cezaı̇ sorumluluk taşıdığına ı̇nanmak ı̇çı̇n makul gerekçeler olduğunu bildirdi.

Mahkeme savcısı ayrıca, 7 Ekim’de İsrail’de düzenlenen saldırılarda rol oynadıkları iddiasıyla Hamas’ın önde gelen üç üyesi hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

Tutuklanması talep edilen üç Hamas üyesi; Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar ve Hamas’ın askeri kanadı İzeddin el-Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed ed-Dayf olarak açıklandı.

İSRAİL’DE UCM TEPKİLERİ

İsrailli muhalefet lideri Yair Lapid, Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı hakkında tutuklama emri talep edildiğini duyurmasını “felaket” olarak niteleyerek kınadı.

Parlamentodaki grubuna hitap eden Lapid, ABD Kongresi’nin toplanıp UCM kararını kınamasını umduğunu dile getirdi.

İsrail Savaş Kabinesi üyesi Benny Gantz ise hemen karara karşı tepkisini dile getirdi. Gantz, “BMGK savcısının tutuklama emri isteme kararı başlı başına tarihi boyutlarda bir suç” diye konuştu.

 

NTV