#

Bursa

Öğrenci-Sektör buluşmaları

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun yürüttüğü Öğrenci-Sektör Buluşmaları etkinliği kapsamında Moda Tasarım ve Tekstil Teknolojisi programlarının birlikte düzenlediği panelde Bursa Fashion Week Düzenleme Kurulu Üyeleri ile sektör temsilcileri ağırlandı.

Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe TBMYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, MEYOK Koordinatörü Prof. Dr. Çağatan Taşkın, TBMYO Müdür Yard. Öğr. Gör. Ebru Yeniman Yıldırım, akademisyen ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Serpil Aslantürk’ün yaptığı panelde sektör temsilcileri görüşlerini aktardı.

TEKSTİLİN YOLCULUĞU, YENİLİKLER VE DÜNYADAKİ YERİ

Panelde konuşan Elvin Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi, Ortaklar Kurulu Başkanı ve Bursa Fashion Week Düzenleme Kurulu Üyesi Canan Sönmez, babadan kalan tarihi bir miras olan Elvin tekstilin birkaç tezgah ile başlayan tarihi yolculuğunun inanç ve azimle geldiği noktayı anlattı. Mesleğin bir aşk ile severek yapılması gerektiğini, süreçlerin yönetiminde en önemli faktörün işi sevmek olduğu vurgusu yapan ve markalaşmanın önemine değinen Sönmez, öğrencilere özellikle tekstil tasarımı konusunda uzmanlaşma tavsiyelerinde bulundu. Türk tekstilinin dünyadaki yeri ve öneminin her geçen gün arttığın belirten Sönmez, uluslararası platformlarda Türk tekstilini daha iyi noktalara taşıyacak gençlerden ümitli olduklarını söyledi.

PERAKENDE SEKTÖRÜNDE ZİNCİR MAĞAZALARIN OLUŞUMU VE YÖNETİMİ

Vakko Ortadoğu Genel Müdürü ve Erbil Vakko Butik Direktörü Nihat Mintaş ise bir pazar hedefi stratejisi olarak Vakko’nun Ortadoğu yapılanmasında hizmeti müşterinin ayağına götürerek başarı grafiğini yukarılara çektiklerini açıkladı. Perakende sektöründe zincir mağazalar oluşumu ve yönetimi, ürün bilgisi ve sunumu, raf bilgisi müşteri hizmetleri, vasıflı personel eğitimi konusunda deneyimlerini anlatan Mintaş, markalaşma ve e-ticaret konusunda da geniş pazar fırsatlarının bulunduğuna dikkati çekti.

MARKALAŞMA VE E-TİCARET KONUŞULDU

Galatasaray eski 2. Başkanı, iş insanı ve Bursa Fashion Week Düzenleme Kurulu Üyesi Turgay Kıran da öğrencilere kariyer tavsiyelerinde bulundu. İyi bir iş hayatı için bilgi kadar imajın da önemli olduğunu belirten Turgay Kıran, genç Türk tasarımcıların sektöre entegre edilmesi ve Türk markalarının dünya platformlarında yer alması gerektiğinin önemine değindi. Markalaşmanın eğitimlerle desteklenmesi gerektiğini ifade eden Kıran, hızlı gelişen e-ticarette başarılı olmak ve markalaşarak devam etmek için bu alanda bilinçli ve alan odaklı eğitimler alınması gerektiğinin altını çizdi.

FASHION WEEK’İN BURSA İÇİN ÖNEMİ

Bursa Fashion Week Düzenleme Kurulu Üyesi ve Emelya Konfeksiyon Ltd. Şti. Kurucu Başkanı Yaşariye Doğan, ulusal olarak başlayan ama her zaman uluslararası standartları kendine hedef koyan bu yarışmanın 6 yılda kat etmiş olduğu yolu anlatırken, yurtdışından birçok yarışmacı adayının da Bursa’da yarışmaya talep gösterdiğini belirtti. Genç tasarımcı adayı öğrencilerin bu yarışmaya başvurularının onların gelecekleri adına önemli bir yatırım olduğu söyleyen Yaşariye Doğan, sanayicilerin bu yarışmaları takip ettiği ve tasarımcıları keşfetme ile istihdam olanaklarının olabileceğinden bahsetti. Özellikle Bursa’da böyle bir organizasyonun olmasının öğrenciler için büyük şans olduğu vurgulayan Doğan, malzeme ve üretim sponsoru firmaların desteklerinin devam ettiği ve başvuruların yüzde 50’sinin Bursa’dan olmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

TBMYO’DAN BURSA FASION WEEK’E DESTEK

Panel sonunda Bursa Fashion Week ekibinden gelen birlikte yürüyelim çağrısına TBMYO yönetimi öğrencilerin yönlendirilmesi, yeni fikir, tasarım ve projeler geliştirilmesi anlamında destek vermeye hazır olduklarını iletti. MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, Moda Tasarım ve Tekstil Teknolojisi mezunları için Bursa Fashion Week etkinliği kapsamında girişimcilik yarışması düzenlenmesi önerisinde bulundu.
Program, öğrencilerden gelen soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.