#

Gümüşhane

Osmanlı’nın Hoşgörüsü Kitaplaştı

Gümüşhane’de Prof. Dr. Bayram Nazır tarafından uzun yıllar süren çalışmalar neticesinde ortaya çıkan “Güvenli Liman Mazlumların ve Kralların Sığınağı Osmanlı” kitabı Osmanlı Devleti’nin mültecilere olan hoşgörüsü ve onları korumak için savaşı bile göze alan sert tutumlarını belgelerle gözler önüne sererken, günümüzün mülteci tartışmalarına da ışık tutuyor.

Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Nazır, “Güvenli Liman Mazlumların ve Kralların Sığınağı Osmanlı” kitabında, Osmanlı İmparatorluğu’nun mültecilere gösterdiği hoşgörüyü ve merhameti konu aldı.

Kitap, 1492’de Endülüs Emevi Devleti’nin yıkılmasından Osmanlı Devleti’nin çöküşüne kadar, Avrupa’dan sığınan mültecilerin Osmanlı’da nasıl kabul edildiğini anlatıyor.

Prof. Dr. Nazır, Osmanlı’nın, Macar, İsveç ve diğer Avrupa krallarını dahi kabul ettiğini, sığınmacıların Osmanlı’da büyük bir hoşgörüyle karşılandığını belirtiyor.

Nazır, Osmanlı’nın mültecilere sadece dinî ve ırkî farklara bakmaksızın kucak açtığını ve dönemin padişahlarının bu konuda büyük fedakârlıklar gösterdiğini vurguluyor.

Osmanlı’nın 19. yüzyılda zor şartlar altında dahi mültecileri kabul etme politikasının günümüzle benzerlik taşıdığını, Avrupa’nın ise mültecilere karşı kapalı bir tutum sergilediğini eleştiriyor.

Ayrıca, Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid’in “Tacımı veririm, fakat mültecileri vermem” diyerek, mülteci haklarına verdiği önemi ortaya koyduğunu belirtiyor.

Kitap, Osmanlı’nın tarih boyunca, zulme uğrayan her kesime kucak açan bir anlayışla hareket ettiğini, bu politikanın Osmanlı’nın medeniyet anlayışının bir gereği olduğunu savunuyor.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın