#

Türkiye

Perseid Meteor Yağmuru Türkiye’den izlendi

Yılda bir gerçekleşen, halk arasında “yıldız kayması” olarak da bilinen Perseid meteor yağmurunda 11-12 ve 13 Ağustos gecelerinde saatte ortalama 50 ila 70 meteor kayması gözlemlenebildi. Hava koşullarının uygun olduğu, şehre uzak noktalardan ve ışıksız bölgelerde, Perseid meteor yağmurunu Türkiye’den izleyenler muhteşem anlara tanıklık etti.

Perseid, en bilinen göktaşı yağmurlarından biridir. Perseid meteor yağmurları, 1992 yılında Dünya’nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından arda kalan kalıntılardan oluşur. Yılda bir gerçekleşen gökyüzü şöleninde, dev gezegen Jüpiter’in çekimi sayesinde saatte 200 göktaşı izlenebiliyor.

Taşların atmosferde iz bırakarak kül olması halk arasında “yıldız kayması” ifadesiyle de anılıyor. Dünya’nın Swift-Tuttle Kuyrukluyıldızı’nın arkasında bıraktığı malzemenin oluşturduğu buluta giriyor olması, “yıllık” olarak gözlemlediğimiz Perseid meteor yağmurunun da başlangıcına işaret ediyor. Perseus Takımyıldızı bölgesinde gözlemlendiğinden dolayı meteor yağmuru Perseid adını taşıyor.

Dün gece en yoğun şekilde izlenebilen meteor yağmuru izleyenlere keyifli anlar yaşattı.

İşte Türkiye’nin farklı noktalarından kaydedilen muhteşem Perseid meteor yağmuru kareleri…

KAYSERİ

BOLU

ANTALYA

KONYA

ANKARA

KÜTAHYA