Giriş:

Son Güncelleme:

Genel

Ramazandan sonra beslenmeye dikkat edilmeli

Kadir ÖZEN/İZMİR, (DHA)- RAMAZAN ayında değişen beslenme rutini, bayramdan itibaren normale dönecek. Bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan uzmanlar, bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sisteminde olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açabileceğine dikkat çekti.
Ramazan ayında, sıcak havada vatandaşlar ortalama 17 saat oruç tuttu. Uzun saatler aç ve susuz kalmak, öğünlerin iftar ve sahur olarak ikiye düşmesi, vücudun düzenini de değiştirdi. Bu bir aylık sürecin ardından Ramazan Bayramı için de zengin sofralar hazırlanıyor. Uzmanlar, özellikle bayram boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi konusunda uyardı. Ramazanda günde iki öğünle beslenmenin vücudun metabolizmasını yavaşlattığı için Ramazan sonrası fazla besin tüketildiğinde hızlı kilo alımıyla birlikte birçok hastalığa yakalanılabileceğine dikkat çekildi. Bayramda aşırı ve hızlı tüketilen gıdaların başta sindirim ve dolaşım sistemi olmak üzere birçok rahatsızlığa yol açtığı belirtildi.
‘BAŞTA BAĞIRSAK VE MİDE ETKİLENİYOR’
Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, bir ay süresince oruç tutan kişinin metabolizmasının yavaşladığını ardından gelen bayramda ise insanın kendisini tamamen serbest hissederek fazla yediğini belirterek, “Bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor bu durumlarda. Bunların başında mide, bağırsak rahatsızlıkları geliyor. Özellikle bizim akut gastrit dediğimiz halk arasında mide fesadı denilen hastalıklar çok sık görülüyor. Aşırı ve ağır yemekler özellikle yağlı, baharatlı ve ağır tatlılar midede sindirim sıkıntısına yol açıyor. Hazım bozukluğu, aşırı mide salgısı ve gaz oluşumu ortaya çıkıyor. Bulantı, kusma, mide yanması, karın ağrısı gibi belirtilerle akut gastrit dediğimiz tablolara sık rastlıyoruz. Bunun yanında bağırsaklar da etkileniyor. Bazen bu tabloya ishal dediğimiz durumlar da katılabiliyor. Bu şekilde mide ve bağırsak sorunları gözükebiliyor” dedi.
Şeker hastalarının bayramdan sonra kontrollerinin bozulduğunun görüldüğünü de belirten Uzman Dr. Yetim, “Kendilerini uyarınca şöyle derler. ‘E doktor bey bayramdı’ Sanki bayramda kendilerini hak etmiş olarak görüyorlar. Sonuç olarak kan şekerleri yükseliyor. Kan şekerlerinin yükselmesi kısa, orta ve uzun vadede çeşitli sorunlara yol açıyor. Dolayısıyla aşırı tatlı, yağlı, baharatlı yiyecekler ve kızartmalardan kaçınmak ayrıca aşırı yemeden de kaçınmak. Havalar sıcak yine aşırı soğuk tüketiminden de kaçınmak faydalı olur” dedi.
‘EN ÖNEMLİ KURAL PORSİYONA DİKKKAT ETMEK’
Normal yeme düzenine geçerken daha fazla yemek yeme eğiliminin olabileceğini belirten Uzman Diyetisyen Ceren Batmaz Sarı ise, “Bu durum kilo artışına, tansiyon, şeker problemlerine ve şişkinlik, hazımsızlık, reflü gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. Beslenmenizde dikkat edeceğiniz bazı noktalarla bu sağlık sorunlarını engellemek mümkün. Bayramlarda sağlıklı beslenmenin en önemli kuralı porsiyonlara dikkat etmek ve öğün düzenini doğru bir şekilde oturtmaktır. Eski öğün düzenine yavaş yavaş dönmeli ve yağ, şeker, enerji içeriği yüksek besinlerin tüketimine dikkat etmeye çalışın. Bu besinler mümkünse tadımlık olmalıdır ve özellikle hipertansiyon, diyabet gibi kronik hastalığı olan bireyler bu besinlerin tüketimini sınırlandırmalıdır” dedi.
UZMANDAN, BAYRAMDA BİR ÖĞÜN ÖNERİSİ
Ramazandan sonrası için öğün tavsiyesinde bulunan Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bayram sabahına yumurta, peynir gibi protein kaynaklarını, mevsim sebzelerini ve iyi yağ kaynakları olan zeytin ve ceviz gibi besinleri içeren bir kahvaltıyla başlayın. Öğle öğününde 1 kase çorba, peynirli veya ton balıklı salata ve yoğurt tüketmek hem besleyici hem de hafif bir öğle menüsü oluşturmanızı sağlar. Akşam yemeğinde de tabağımızın yarısını zeytinyağlı sebze yemeği, 1/4’üne bulgur pilavı gibi sağlıklı bir karbonhidrat kaynağı ve geri kalan 1/4’üne et, tavuk, balık veya kurubaklagil yemeği almak dengeli bir menü oluşturmayı sağlar. Akşam yemeğini de kefir, yoğurt veya ayran gibi bir süt ürünüyle tamamlamayı unutmayın. Gün içinde ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar, meyve ve süt ürünleri, az yağlı krakerler veya meyveli kurabiyelerden oluşan 1-2 ara öğün yapmak da sonraki öğüne kadar çok acıkmanızı engeller ve besin alımınızı kontrol etmeye yardımcı olur. Bayramda genelde baklava gibi ağır şerbetli hamurlu tatlıların tüketimi artar. Bu tür tatlılar yerine sütlaç, kazandibi, güllaç, dondurma gibi sütlü tatlıları veya meyve tatlıları tercih edilmelidir. Ramazan ayı boyunca vücudunuz susuzluğa alışmış olabilir ama özellikle havaların ısındığı bu günlerde susamayı beklemeden 2-3 saatte 1-2 bardak olacak şekilde gün içinde en az 2 litre su tükettiğinizden emin olun.”

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı

Genel

Belediyede zimmet operasyonu: 7 gözaltı!

Haber Giriş:

on

AK Partili Yozgat Belediyesi’nde Mülkiye müfettişleri ve Sayıştay denetçilerince inceleme yapıldı. 7 personel, ‘zimmet’ suçu iddiasıyla gözaltına alındı.

Yozgat Belediyesi’nde Mülkiye müfettişleri ve Sayıştay denetçilerince yapılan inceleme sonucu 7 personel, “zimmet” suçu iddiasıyla gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı’nın (AA) belediye yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 2016-2018 yıllarına ait gelir giderlerde Mülkiye müfettişleri ve Sayıştay denetçilerince inceleme yapıldı.

Müfettişlerce tutulan raporlar, Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildi.

Savcılık incelemesinin ardından 7 çalışan hakkında “zimmet” iddiasıyla gözaltı kararı verildi.

Yozgat Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla 7 zanlı gözaltına alındı.

Devam Et

Genel

Göbeklitepe ilk yabancı turistini ağırladı

Haber Giriş:

on

ŞAnlıurfa’da, koronavirüs salgını nedeniyle 76 gündür ziyarete kapalı olan Göbeklitepe, bugün yeniden açıldı. Ziyaretçilerin artık sosyal mesafe kuralı ve hijyen önlemlerine göre ağırlanacağı Göbeklitepe’yi ilk gün az sayıda kişi dolaştı.

Koronavirüs salgını nedeniyle 18 Mart’ta kapatılan müze ve ören yerlerine girişler, normalleşme kapsamında bugün yeniden ziyaretçilere açıldı. 12 bin 500 yıllık geçmişiyle dünyanın en eski tapınağı olarak kabul edilen Şanlıurfa’daki Göbeklitepe de bu kapsamda açılan ören yerlerinin başında geliyor. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ve 76 gün sonra ziyaretçi kabulüne başlanan Göbeklitepe’ye gelenler artık sosyal mesafe kuralına göre ağırlanıyor. Girişte ateşleri ölçülen turistler, maskesiz içeri alınmıyor. Bilet satış noktası, servisler ve sosyal tesis de ziyaretçilerin sosyal mesafeye uyacakları şekilde düzenlendi.

“TARİH AŞKI SALGININ ÖNÜNE GEÇTİ”

Göbeklitepe’yi ziyaret etmek için Manisa?dan gelen Ramazan Aşkın, ören yerindeki önlemlerin dikkat çekici olduğunu belirtti. Sosyal mesafe kuralı ve önlemlere uyarak içeri girdiklerini aktaran Aşkın, “Aktarma servislerine de sosyal mesafe kurallarına göre biniliyor. Göbeklitepe tarihin sıfır noktasıdır. Uzun bir süreden beridir gelip görmek istiyordum. Bugüne kısmetmiş. Salgından dolayı ziyaretimiz gecikti. Uzun süredir açılmasını bekliyorduk. 1 Haziran?da açılacağını öğrenince ziyaretimizi ona göre programladık. Tarih aşkı salgının önüne geçti. Buradan sonra da diğer tarihi yerleri ziyaret edeceğiz” dedi.

Adana’dan ziyaret için gelen Gonca Nur Arı ise salgından dolayı evde kaldıklarını söyledi. Yasakların bitmesi ile Göbeklitepe’ye geldiğini anlatan Arı, “Her ne kadar salgın olsa da sonuçta tatil dönemindeyiz. Ören yerinde ciddi önlemler alınmış. Her yerde dezenfektan var. Zaten maskeyi bizim takmamız gerekiyor. Aynı zamanda sosyal mesafeyi koruyacak önlemler de alınmış. Önlemler ile insanın içinde endişe kalmıyor. Göbeklitepe’nin atmosferi çok güzel. İnsanı daha çok merak ettiriyor” diye konuştu.

Salgın nedeniyle yurt dışı uçuşlarının durmasıyla Türkiye’de kalan İspanyol Mario Lorenzo da Göbeklitepe’yi yeni dönemde ziyaret eden ilk yabancı turist oldu.

Devam Et

Genel

25 metrelik çukura düşen inek vinçle kurtarıldı 

Haber Giriş:

on

Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde, 25 metre derinliğindeki çukura düşen inek, itfaiye ekiplerinin çalışmasıyla kurtarıldı.  

Karamürsel ilçesi Çamçukur köyünde, 25 metre derinliğindeki çukura düşen ineği gören vatandaşlar, itfaiyeye haber verdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekibi, olay yerine gelerek, ineği kurtarmak için çalışma başlattı. İtfaiye erleri vinç ile çukura inerken, halatlarla bağlanan inek, vinç yardımıyla çukurdan çıkarıldı. Yaklaşık 2 saat süren kurtarma çalışmasının ardından inek, sahibine teslim edildi.

Devam Et

Trend