Bursa
Sağlıklı nefes, sağlıklı yaşam
Dünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan KOAH, Line TV ekranlarında Perşembe Günleri yayınlanan Haber Ekstra programında masaya yatırıldı. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Uzaslan, KOAH’ın teşhis ve tedavi yöntemlerini Ayşe Nur Büyükhan’a anlattı.
En sık görülen akciğer hastalıklarından biri olan KOAH sigara kullanımı, kötü hava koşulları ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerden dolayı ne yazık ki pek çok kişiyi etkisi altına alabiliyor. KOAH’ın etkileri ve bilinçlendirilmesi amacıyla ilan edilen 16 Kasım dünya KOAH gününde bu hastalık tüm mecralarda konuşulmaya başladı.
Line TV ekranlarında yayınlanan Haber Ekstra programının da bu haftaki konusu KOAH üzerine gerçekleşti. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esra Uzaslan, KOAH’ta merak edilenleri anlattı.
KOAH tedavisinde en büyük düşmanının sigara olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Uzaslan, ‘Yapılan araştırmalarda 10 kişiden birinin KOAH olduğunu görüyoruz, bu önemli bir oran. KOAH’ın bu kadar fazla insanda görünmesinin nedenleriyse ilk etapta çocukluk yani ilk 5 yaşta geçirilen enfeksiyonlar geliyor. Beraberinde sigara, fosil yakıtlar, soba kullanımı gibi nedenler de akciğerin elastik yapısını parçalıyor ve alınan nefesi bırakmayı güçleştiriyor. Ancak öncelikle çocukluk çağımıza dikkat etmemiz gerekiyor eğer ailemiz bizlere ‘Çocukken bir akciğer hastalığı geçirdin ve hastanede yattın’ diyorsa, bizim geleceğe yönelik olarak akciğerimizi korumamız için her şeyi yapmamız gerekiyor’ diye konuştu.
Astım ve bronşitin de KOAH üzerinde önemli ölçüde etkisi bulunduğunu söyleyen Uzaslan, ‘Eğer siz kronik bronşitliyseniz, kronik bronşitli olmayan yaşıtınıza göre sizin KOAH’a dönme ihtimaliniz 12 kat artıyor. Eğer siz astım hastasıysanız, astımlı olmayan yaşıtınıza göre KOAH’a dönme ihtimaliniz 8 kat artıyor’ dedi.
KOAH’ta egzersiz ve sağlıklı beslenme hayat standartlarını yükselten faktörlerden diyen Prof. Dr. Esra Uzaslan, ‘KOAH hastalarının öncelikli olarak aşılarını yaptırmış olmaları gerekiyor bu aşıların en başında grip ve zatürre aşısı geliyor. Bu aşıları yaptırmanın nedeni enfeksiyon riskinden korunmak, çünkü bir KOAH hastasının enfeksiyon geçirmesi demek akciğerden hacim alınması anlamına geliyor. Bunun yanında akciğer için egzersiz çok önemli, diyafragmayı iyi çalıştırmak gerekiyor. Diyafragmayı iyi çalıştırmanın en etkili yoluysa yürümek, bizler fiziksel aktivite yapabildiğimiz sürece hayatta dik kalıyoruz. Ve kötüleşmesini engellemek için en önemli nokta tütün kullanımına son vermek’ şeklinde konuştu.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş