#

Bursa

Seferiışıklar’da modern arıcılık

Uludağ’ın tarihi köylerinden biri olan Seferiışıklar’da arıcılık, doğaya saygı duyarak ve geleneksel yöntemleri modern tekniklerle birleştirerek yürütülen bir yaşam biçimine dönüştü.

Bursa’nın gözde köylerinden Seferiışıklar Köyü, tarihi ve doğasıyla ünlü olmasının yanı sıra arıcılık faaliyetleriyle de ön plana çıkan Bursa’nın en önemli köyleri arasında yerini aldı. Bu küçük ama etkileyici köyde arıcılık yapan Seferiışıklar Köyü sakinleri Recep Yalım, Ümit Yalım ve Ali Uygur, köyümün doğal zenginliklerini ve bal üretimine dönüştürerek hem kendi ekonomileri hem de Köy ve Bursa ekonomisine önemli bir kazanım sunuyor.

TARİHİ VE DOĞA

Seferiışıklar Köyü, Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana tarihi dokusunu koruyan nadir yerleşim yerlerinden biri. Yüzyıllardır süregelen gelenekleri, tarihi yapıları ve misafirperver insanları ile bilinir. Köyümüz, özellikle doğal güzellikleriyle dikkat çeker. Çam, meşe ve kestane ağaçlarıyla çevrili ormanları, zengin bitki örtüsü ve berrak suları ile arılar için ideal bir yaşam alanı sunar. Bu doğal zenginlik, ürettiğimiz balın kalitesine de yansır.

ARICILIK VE ÜRETİM SÜRECİ

Seferiışıklar Köyü Muhtarı Halim Yalım, köyde arıcılığın 1400 metre rakımda gerçekleştirildiğine dikkat çekerek, “Bu yükseklik, arılarımızın doğal kaynaklardan en iyi şekilde faydalanmasını sağlar. Arıcılık faaliyetlerimizi sürdüren ekip olarak, Recep Yalım, Ümit Yalım ve Ali Uygur, modern teknikler ve geleneksel yöntemleri harmanlayarak yüksek kaliteli bal üretimi yapılmaktadır. Ürettilen bal, köyümüzün doğal bitki örtüsünden gelen polen ve nektarlarla zenginleştirilmiştir. Doğal ve katkısız olarak ürettiğimiz balımız, lezzeti ve sağlık açısından faydaları ile öne çıkıyor” dedi.

MODERN ÜRETİM

Arıcılığın Seferiışıklar Köyü’nde bu denli gelişmesinde kendisinin de buyuk emeği olduğunu ifade eden Muhtar Halim Yalım, “Arıcılık faaliyetlerimizi daha da geliştirmek ve genişletmek için Osmangazi Belediyesi ve Tarım İl Müdürlüğü’nden teşvik ve destek beklemekteyiz. Bu kurumların arıcılık ekipmanları, eğitim seminerleri ile teknik destek gibi konularda bize yardımcı olmaları, üretim kalitemizi ve verimliliğimizi artırarak daha geniş kitlelere doğal ve kaliteli bal ulaştırma imkânı sağlayacaktır. Bu arada Seferiışıklar Köyü ve arıcılık Faaliyetlerini kamuoyuna duyurulmasında büyük emeği olan Seferiışıklar Köyü Sakini Basın Sorumlusu Ramazan Deniz’i de kutluyorum” dedi.