#

Bursa

Mudanya Belediyesi’nden sel sonrası suç duyurusu

Bursa Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, yaşanan sel felaketi sonrası açıklamalarda bulundu. Türkyılmaz, özellikle Halitpaşa ve Kumyaka’da BUSKİ’nin 1 metre altyapı çalışmasının olmadığını, BUSKİ ve Büyükşehir, görevi olan altyapıyla ilgili kapanan derelerin ve rögarların temizliğinin yapılmadığı için felaketin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Türkyılmaz yasalar gereği görevini yapmayan ilgili kurum ve kişiler ile Bursa Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunarak konuyu Yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Bursa’da şiddetli sağanak yağışıyla birlikte meydana gelen sel felaketinden en çok etkilenen bölgelerden olan Mudanya’da Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz önemli açıklamalarda bulundu.

Hayri Türkyılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün sadece Mudanya’nın değil ülkemizin hatta dünyanın bazı ülkelerinin çok önemli bir sorununu dile getirmeye çalışacağız. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde bir sel felaketi yaşadık. Aradan 10 gün geçmeden dün de aşırı derece bir yoğunlukta Mudanya’nın bugüne kadar görmediği bir sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Sabaha kadar bütün noktaları gezdik. Gördüğümüz şu. Bizden önceki süreçlerde yapılan hataların bugün doğanın intikam alma duygusunun nasıl gerçekleştiğini gördük.

“BİR KARIŞ TOPRAĞI İMARA AÇMADIM, AÇMAYACAĞIM”

Eğer dereleri daraltarak kapatırsanız, denizleri doldurursanız bu doğa intikamını böyle alıyor. Bunlar bir ders. Biz her zaman söylediğimiz gibi bütün Mudanyalı hemşehrilerimizle bu dersi aldık. Yapılması gerekenleri ortaya çıkardık. Bugün sahada üniversiteden hocalarımız, teknik ekiplerimiz bütün Mudanya’yı geziyor. ve yapılanları yapılmayanları tespit ederek bundan sonra yapılacak olan ne varsa onları çıkartmaya çalışıyoruz. Bütün çalışmalarımızı tamamladıktan sonra tekrar sizlerle paylaşacağız.

Defalarca söylediğim şeyi bir kez daha söylemek istiyorum. Göreve geldiğim günden beri bir karış toprağı imara açmadım ve açmayacağım da. Bütün Mudanya biliyor bütün Türkiye’de bilsin. Bu çarpık ve ranta dayalı yapılaşmaya artık son demenin zamanı geldi. Siz bu imar planlarını yaparsanız Mudanya Belediyesi’nin de vatandaşın o kazanmış olduğu hakkı yerine getirmek ve ruhsat vermekten başka çaresi yok.

“BUSKİ’NİN 1 METRE ALTYAPI ÇALIŞMASI YOK”

Bu dere yataklarını daraltan, kanal yapanlar en az 5 metre olması gerekirken 1 metreye düşen kanallar yapılmış. Halitpaşa bizim hızlı gelişen bölgemiz. Yukarıdan aşağıya 1 metrekare BUSKİ’nin yaptığı altyapı yok. Mudanya’nın genelinde BUSKİ’nin yaptığı çalışmalar 2015 yılında beri burada. Kumyaka’da, Tirilye’de, Halitpaşa’nın neredeyse tamamında 1 metre altyapı yapılmamış.

“BİZ ÇALIŞMA YAPMASAYDIK CAN KAYBI İÇTEN BİLE DEĞİLDİ”

Bizim arkadaşlarımız sabaha kadara oradaydı. Deniz kıyısına kadar Kumyaka’nın altını üstüne getirdik. Orada ve Girit Mahallesi’nde sokak sağlıklaştırma çalışması yaptık. Gördük ki biz iyi ki o çalışmaları yapmışız. Biz o çalışmaları yapmasaydık özellikle Kumyaka’da can kaybının olması içten bile değildi.  Önümüzdeki günlerde hiçbir vatandaşımızın mağdur edilmeyecek şekilde tertemiz Mudanya’yı ortaya çıkarmak için çalışmalarımız yapacağız.

“BUSKİ CEVAP DAHİ VERMEDİ”

Geçtiğimiz yağmurdan sonra BUSKİ ve Büyükşehir Belediyesi’nin görevi olan bu altyapıyla ilgili kapanan derelerin dahil rögarların temizliğini yapmayıp bu yağmurda da böyle bir felaketin yaşanması kaçınılmaz oldu. Eğer bizim ekiplerimiz anında müdahale etmeseydi Güzelyalı’daki Çakal Dere’de orada da aynı sorunu yaşayacaktık. Ekiplerimizin 10-15 dakikadaki müdahalesiyle  derenin ağzının açılmasıyla suya yol verilmiş ve oradan su taşkınları ve sel felaketinden vatandaşlarımız kurtarılmış oldu. Ama Karanlık Dere’de, geçen yağmurdan sonra orada oturan vatandaşlarımız defalarca BUSKİ’ye yazılar yazdıkları halde cevap dahi verilmemiş. Ondan sonra kalkıp Mudanya’da gezip Mudanya Belediyesi’ni kendilerine ait olan altyapı sorunundan dolayı suçlar hale geldiler.

“ONLARA ACIYORUM, ARTIK SON GÜNLERİ”

Ben onlara sadece acıyorum. Onların artık sonu gelmiştir, son günleridir. Bu söyledikleri yalanlarla kimseyi Mudanyalı hemşehrilerimi inandırmaya güçleri yetmez. Mudanyalılar bugüne kadar olduğu gibi doğruların nasıl olduğu nasıl yapıldığı bilmektedir. İlk seçimde de onlara cevabı misliyle verecektir.

“MUDANYA BELEDİYESİ’NDEN SUÇ DUYURUSU”

Onlara bir kez daha buradan görevlerini yapmaya, yalanla dolanlar insanları kandırmaktan vazgeçmeye davet ediyorum. Yasalar gereği önümüzdeki günlerde Mudanya Belediyesi ve mağdur olan Mudanyalı vatandaşlara çağrımızdır hukukçularımız destek verecektir.  bu görevi yapmayanlar yanlış yapanla hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi, ilgili kurumları ilgili kişileri kimse ne varsa hepsi hakkına suç duyurusunda bulunuyoruz.

“KONUYU YARGIYA TAŞIYACAĞIZ”

Deniz dibimizde 10 metre mesafede yolları su basıyor. Denizi doldurup birilerine imkan sağlayıp cebini dolduracağım diye o projeyi yaparsanız ve o yolun altyapısın yapmazsanız o yol sular altında kalır. O utançlarıyla birlikte onları Yargıya taşıyacağız ve hesabını sonuna kadar soracağız. Bunun kaçışı yok Ya doğruyu söyleyecekler görevlerini yapacaklar ya da hesap verecekler.

“HESAP VERMEKTEN KAÇAMAYACAKLAR”

Can kaybı ve yaralanma olmaması bizi sevindirmiştir ama maddi zararlar var. Altyapıyla ilgili bizim yetkimiz olmamasına rağmen proje bittikten sonra gerekli çalışmaları yapacağız. Ya Büyükşehir ve ilgili bakanlıklar görevini yerine getirecek ya da Yargıda hesap vermekten asla kaçamayacaklar.  Mudanya ve Mudanyalıların hakkını kimseye yedirmeyeceğim sonuna kadar alacağım.