Antalya
Sıvayla kapatılan Cami duvarında el yapımı altın işleme çıktı
Antalya Kaleiçi’nde Tekeli Mehmet Paşa tarafından 1606-1616 yıllarında yaptırıldığı tahmin edilen Tekeli Mehmet Paşa Camisi’nde, 2018’de başlatılan kazı çalışmaları devam ediyor. Kubbelerinin papatyaya benzerliği dolayısıyla “taş papatya” diye de anılan camide yapılan kazılarda el yapımı altın işlemeler ortaya çıkarıldı.
AA’ya konuşan Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, camideki pek çok sanatsal unsurun sıva ve betonla kapatılmış olduğunu söyledi. Coşar şunları kaydetti:
BAROK STİLİYLE YAPILAN SÜSLEMELER
“Restorasyon öncesi camide yaptığımız incelemede Evliya Çelebi’nin ‘çok süslü ve ziynetli’ ifadelerine pek anlam veremiyorduk. Ancak kazı yaptıkça sürprizlerle karşılaştık. Restorasyona başlamadan önce iki çini alınlık kayıptı, restorasyon sonrası kadınlar mahfilinde bulunan iki alınlık maalesef zamanla sıvayla kapatılmış. Yine sıvayla kapatılmış kubbelerdeki çok güzel klasik döneme ait olduğu tahmin edilen süslemeleri ortaya çıkardık. Yakın zamanda barok stiliyle yapılan süslemeler var. Ahşaplarda müthiş özgün sanatsal süslemeler görüldü. Minberin külah kısmında çok özgün süslemeler ve altın varaklı işlemeler ortaya çıktı.”
Coşar ayrıca, caminin avlusunda bulunan şadırvanın altında da Roma dönemine ait mozaiklerin ortaya çıkarıldığını söyledi.
Restorasyonla gün yüzüne çıkarılan eserlerin korunacağını ve sergileneceğini belirten Coşar, “Boya ve sıva raspası sonucu ortaya çıkan süsleme ve tezyinatlar, mozaik süslemeler ve eserlerle cami müze işlevi de görecek” ifadesini kullandı.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş