#

Gündem

“Talimatı FETÖ verdi, muhatap dönemin Adalet Bakanı”

"Talimatı FETÖ verdi, muhatap dönemin Adalet Bakanı"

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un, Fethullahçı yapılanmanın siyasi ayağı tartışmalarına yönelik yaptığı açıklamalar nedeniyle başlatılan soruşturmada verdiği ifadenin ayrıntılarına ulaşıldı.

Başbuğ, 12 Haziran’da Kartal’da bulunan Anadolu Adalet Sarayı’na gelerek, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca açılan soruşturma kapsamında SEGBİS ile alınan ifadesinde, “TSK’ya yönelik komploların açığa çıkartılmasını istiyorum” dedi.

Habertürk’ün haberine göre, söz konusu yasa değişikliğiyle, Fethullahçı yapı tarafından TSK’ya yönelik planlanan komploların önünün açıldığını kaydeden Başbuğ, “TSK ilgili birçok dava kapsamda yürütüldü. Ben hep TSK’ya yönelik komplolarla mücadele ettim. Cezaevindeyken de ettim. TSK’ya karşı yürütülen komploların açığa çıkartılmasını istiyorum. Bu kanun teklifinin tamamen FETÖ’nün direktifleri ile hazırlandığını düşünüyorum” dedi.

“MECLİS’İ HEDEF ALMADIM”

Başbuğ, bununla birlikte, bu açıklamalarının Meclis’in manevi şahsiyetini hedef almasının söz konusu olmadığını söyledi.

“Benim, Meclis’in manevi şahsiyetini hedef alan bir konuşma yapmanın beklenmesini üzüntü ile karşılarım” ifadelerini kullanan Eski Genelkurmay Başkanı, bu tür bir davranışın ‘kimsenin haddine olduğunu düşünmediğini’ dile getirdi.

Başbuğ, savcının yönelttiği “Şikâyetçi vekillerin kanun değişikliği sırasında FETÖ ile birlikte hareket ettiklerine yönelik bir bilginiz var mı?” sorusuna ise “Kesinlikle hayır” yanıtını verdi. Başbuğ şöyle devam etti:

“Ne bilgim var ne onların böyle bir durumda olduğunu düşünüyorum. Adalet Bakanlığı tarafından getirilen bir teklif vardır. Şikayet eden milletvekillerimiz bakanlığın getirdiği bu teklifi sadece önergeye geçirerek, prosedür olarak hareket etmişlerdir. FETÖ ile ilişkilerinin olduğuna dair en ufak, ne bilgim var ne de şüphem var.”

“DEĞİŞİKLİK ANAYASAYA AYKIRI”

Başbuğ teklifin hazırlanması konusunda dönemin Adalet Bakanlığı yetkililerini işaret etti.

“Bugün gelinen nokta itibarıyla konunun muhatabının teklifin Meclis’e geldiği zamanki Adalet Bakanı ve bakanlık bürokratları olduğunu düşünüyorum” diyen Başbuğ, şunları söyledi:

“Aslında kimseyi suçlamak amacında değilim. İbrahim Okur’un bu yasa değişikliğinin hazırlanmasıyla ilgisi var mıdır? Araştırılsın. Benim üzerinde durduğum nokta; anayasaya aykırı olan bu değişikliğin kimler tarafından hazırlandığının, kimler tarafından teklif edildiğinin ve bu yasa değişikliklerinden kimlerin faydalandığının sorgulanmasıdır.”

Başbuğ’un sözünü ettiği dönemde, Adalet Bakanı AK Partili Sadullah Ergin’di. Görevi Mehmet Ali Şahin’den devralan Ergin, 1 Mayıs 2009’dan 8 Mart 2011’e kadar bakanlık koltuğunda oturmuştu.

ERGİN: HÜKÜMETİN İRADESİYLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Dönemin Adalet Bakanı Sadullah Ergin ise Başbuğ’un açıklamalarının ardından kendini savundu.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Ergin, düzenlemenin hükümetin iradesiyle gerçekleştiğini belirterek, bunun AB’ye uyum çalışmaları kapsamında gerçekleştiğini belirtti.