#

Gündem

“Tosuncuk” olarak bilinen Mehmet Aydın tutuklandı

“Tosuncuk” olarak bilinen Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın sabah saat 07.30 sıralarında Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’na getirildi. Yaklaşık 4 saat süren savcılık sorgunun ardından Aydın, tutuklama istemiyle hakimliğe sevk edildi. Aydın, Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.

Bu sabah adliyeye sevk edilen Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın’ın Emniyet’teki ifadesinde şirketi dolandırıcılık amacıyla kurmadığını ve kimseye kesin kazanç vadetmediğini söyledi.

Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın’ın gözaltına alınmasının ardından Emniyet’te verdiği ifade ortaya çıktı. Kırmızı bültenle aranan Aydın, 2 Temmuz’da Brezilya’da olmasıyla birlikte 3 Temmuz’da Türkiye’ye getirilmişti. 5 Temmuz Pazartesi akşamı saat 21.00 gibi başlanan Aydın’ın ifade işleminin 6 Temmuz Salı günü saat 23.00 sularında tamamlandığı belirtildi. Emniyet’teki işlemleri tamamlanan Aydın bu sabah tutuklama talebiyle adliyeye sevk edildi.

Brezilya’da yetkili makamlara teslim olan ve Türkiye’ye getirilmesinin ardından Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hakkında 4 günlük gözaltı süresi verilen Çiftlik Bank kurucusu ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın’ın ifade vermesi yaklaşık 2 gün sürdü. Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’na getirilen Aydın’ın emniyet ifadesi ortaya çıktı.

YURT DIŞINDA BULUNDUĞU SÜREÇTE DE FİRMALAR AÇMIŞ

Aydın’ın emniyetteki ifadesinde Çitlik Bank projesini öncelikli bir internet oyunu olarak tasarladığını söylediği, oyuna yüksek katılımcı şirket kurmaya karar verdiği, sistemi Kıbrıs’ta kurduğu şirket üzerinden yönetmeye başladığını söylediği öğrenildi. ‘Çiftlik Bank Projesinde’ zamanla şarküteri ve çiftlikler açtığını ve bazı kişilerin para istemesine üzerine eşiyle yurt dışına çıktığını ve geri gelmediğini kaydeden Mehmet Aydın’ın yurtdışında bulunduğu süreçte de çeşitli ülkelerde firmalar açtığını belirttiği kaydedildi.

SİSTEMİ ASLA DOLANDIRICILIK AMACIYLA KURMADIĞINI ÖNE SÜRDÜ

Türkiye’deki Çiftlik Bank işlerinin ise çalışanlarınca yürütüldüğünü öne süren Aydın’ın Çiftlik Bank sisteminde kimseye kesin kazanç vaadinde bulunmadığını, onlara sadece sistem herhangi bir şekilde kapanırsa sadece ana para iadesi garantisi verildiğini, oyuna üye olanların gerçek çiftliklerde payı olmadığının söylendiğini iddia etti.

Ayrıca Aydın’ın ifadesinde binlerce üyenin de oyunda kazandığı paraları nakit olarak teslim aldığını, Çiftlik Bank’ın mucidi ve kurucusu olduğunu, bu sistemi asla dolandırıcılık amacıyla kurmadığını ve her zaman iyi niyetli davrandığını iddia ettiği kaydedildi.

SİSTEMDE GÖREV ALAN ŞAHISLARIN KÖTÜ NİYETLİ DAVRANDIĞINI İDDİA ETTİ

Şirketin kapandığı son ana kadar ana para iadesi yapmasının da iyi niyet göstergesi olduğunu öne süren Mehmet Aydın’ın sistemde görev alan kişilerin kötü niyetli davrandığını söyleyerek haksız menfaat temin ederek kendisini de zarara uğrattıklarını söylediği belirtildi.

MAĞDURİYETLERİ KARŞILAYACAĞIM İÇİN TESLİM OLMUŞ

Aydın’ın tüm malvarlığının bu sistemden zarar görenlerin mağduriyetinin giderilmesi için kullanılmasını istediğini, basından soruşturmayı takip ederken Çiftlik Bank mağdurlarının 64 milyon lira zarara uğradığının haber yapılması üzerine Türkiye’de kurulu Çiftlik Bank organizasyonundaki şirketlerin mal varlıklarının 200 milyon lira civarında olmasından ve bu mağduriyeti karşılayacağından dolayı teslim olmaya karar verdiğini söylediği öğrenildi. Bunun üzerine Brezilya’daki büyükelçiliğe giderek teslim olduğunu beyan ettiği bilgisi edinildi.

“HATALARIM OLDU YANLIŞ İNSANLARLA TANIŞTIM”

Mehmet Aydın’ın savcılık ifadesinde “Kimseyi dolandırmak niyetiyle işe başlamadım. Bazı hatalarım oldu, yanlış insanlarla tanıştım. Bu nedenle ben Çiftlik Bank oyunundaki üyeler gibi mağdur oldum. Üzerime atılı suçu işlemediğimden etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum. Ancak mağdurların zararlarının Türkiye makamlarınca el konulan tüm mal varlığımdan karşılanmasını istiyorum” dediği öğrenildi.

MAYFAVARİ KİŞİ TARAFINDAN TEHDİT EDİLDİĞİ İÇİN YURT DIŞINA ÇIKMIŞ

Aydın, sosyal medya uzmanı olarak çalıştığını, zamanla kendi oyun şirketini Bursa’da kurduğunu, İstanbul’dan gelen yatırımcıların teklifli üzerine İstanbul’da da bayii açığını ve işlerin büyüyerek daha çok üye katıldığını söyledi. Aydın ifadesinde Bursa’da mafyavari bir kişi tarafından tehdit edildiğini, yurt dışına çıkmak zorunda kaldığını iddia etti.

2018 YILINDA BİTCOİN ÜRETİM CİHAZLARI ALDIK

Aydın’ın Çiftlik Bank oyunu, şarküteri, hayvan besiciliği faaliyetlerine devam ederken Bitcoin’e merakı olduğunu, bir Uruguay vatandaşının kendisine bu işlerin Paraguay’da daha kolay yapılabileceğini söylediği ve 3 milyon dolar ödeme yaparak 800-900 adet Bitcoin üretim cihazı aldıklarını söyledi. Elde ettiği karlardan Çiftlik Bank üyelerine de para verdiğini öne süren Aydın, sosyal medyada kendileri aleyhine haberler yapıldığını ve bunun üzerine Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gerekli incelemeleri başlattığını belirterek “Hakkımızda soruşturma başlatıldı. Reklamlarımız yasaklandı. Biz de üyelere bağlı bir sistem olmadığımızı ispatlamak amacıyla üye alımını durdurduk. Soruşturma başlatılmasının ardından Türkiye’de bulunan bankalar bizimle çalışmayacağını söyleyerek hesaplarımızı kapattılar” dediği öğrenildi.

MAĞDURLARIN ZARARININ MAL VARLIĞIMDAN KARŞILANMASINI İSTİYORUM

Aydın “Ben örgüt kurup yönettiğim ve insanları dolandırdığım iddiasını kabul etmiyorum. Her şeyi samimiyetle anlattım. Kimseyi dolandırmak niyetiyle işe başlamadım. Bazı hatalarım oldu, yanlış insanlarla tanıştım. Bu nedenle ben Çiftlik Bank oyunundaki üyeler gibi mağdur oldum. Üzerime atılı suçu işlemediğimden etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum. Ancak mağdurların zararlarının Türkiye makamlarınca el konulan tüm mal varlığından karşılanmasını istiyorum” dedi.