#

Teknoloji

Twitter’dan Türkiye dahil üç ülkede operasyon

Sosyal medya platformu Twitter devlet bağlantılı enformasyon operasyonları kapsamında faaliyet gösteren 32 bin 242 “troll” hesabının ifşa edilerek askıya alındığını açıkladı.

Sosyal medya platformu Twitter devlet bağlantılı enformasyon operasyonları kapsamında faaliyet gösteren 32 bin 242 “troll” hesabının ifşa edilerek askıya alındığını açıkladı. Söz konusu hesaplar Türkiye, Rusya ve Çin kaynaklı.

Twitter’ın internet sitesinde paylaşılan resmi açıklamada, bu operasyonlarla bağlantılı bütün hesapların ve içeriklerin kalıcı olarak kaldırıldığı belirtildi.

İlgili verilerin de şirketin önde gelen iki araştırma ortağı olan Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü (ASPI) ve Stanford Internet Gözlemevi (SIO) ile paylaşıldığı kaydedildi. Hesapların da şirketin manipülasyon politikalarının ihlali kapsamında askıya alındığı vurgulandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki hesap ağları 2020 yılı başında tespit edildi. Bu hesapların çoğu Türkiye içindeki kitleyi hedefliyordu. Twitter’ın teknik göstergeler ve bu hesapların davranışı üzerinde yaptığı analize göre, sahte ve kullanılmak üzere ele geçirilen hesaplar AK Parti lehine siyasi söylemi kuvvetlendirmek amacıyla kullanılıyordu. Bu kapsamda 7 bin 340 hesap ifşa edilerek arşive alındı.

“ÇİN’DEKİ HESAPLAR KOMÜNİST PARTİ LEHİNE”

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Çin’deki hesap ağı yeni olsa da faaliyetlerin tespit edilmesi için kullanılan teknik bağlantıların 2019 yılının Ağustos ayında tespit edilen faaliyetlerle tutarlı olduğunun görüldüğü belirtildi.

Bu kapsamda birbiriyle bağlantılı iki grup hesabın ifşa edildiği ifade edildi. Buna göre, hesap ağının ana merkezini ele veren 23 bin 750 hesap ve içeriğin daha fazla kişiye ulaşması için tasarlanan 150 bin hesap tespit edildi.

150 bin hesabın çoğunun ya çok az takipçisi olduğu ya da hiç takipçisi olmadığı, bu hesapların etkileşim rakamlarını yapay olarak şişirmek üzere tasarlandığı vurgulandı.

Çin’deki bu hesap ağının birbiriyle eşgüdümlü ve manipülatif faaliyetler içinde olduğu, ağırlıklı olarak Çin dillerinde paylaşım yapıldığı ve Çin Komünist Partisi lehine jeopolitik söylemin yanı sıra Hong Kong’daki siyasi dinamikler konusunda aldatıcı söylemler yaydığı belirtildi.

“RUSYA’DAKİ HESAPLAR MUHALİFLERİ HEDEF ALIYORDU”

Rusya içinde de devlet destekli siyasi propaganda faaliyeti içinde olan bir medya sitesi olan Current Policy adlı siteyle bağlantılı hesapların araştırıldığı belirtildi. Şirketin açıklamasında “Bu medya operasyonuyla bağlantılı hesap ağının Twitter’ın manipülasyon politikasını ihlal sebebiyle askıya alındığı vurgulandı.

Bu hesapların faaliyetleri arasında siyasi amaçla çapraz paylaşım, içeriğin gerçek olmayan ancak koordineli bir şekilde güçlendirilmesi gibi faaliyetler sayıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in siyasi partisi olan Birleşik Rusya Partisi’ni öne çıkaran ve siyasi muhalifleri hedef alan faaliyetlerde bulunulduğu belirtildi. Yapılan çalışma kapsamında 1152 hesabın ve bunlarla bağlantılı içeriğin ifşa edildiği kaydedildi.