#

Gündem

Uğur Böceği istilası

Uğur Böceği istilası

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı 6 mahalleye uğur böcekleri dadandı. Bölge halkı, evlerin açık camlarından odalara dolan yüzlerce uğur böceğinin, bölgede bulunan arı kovanlarına da zarar verdiğini söyledi.

Uğur Böceği istilası

6 MAHALLEYİ İSTİLA ETTİLER

Çamlıhemşin ilçesine bağlı Sırt Mahallesi, Kavak Mahallesi, Yukarı Çamlıca Mahallesi, Dikkaya köyü, Behice köyü ve Topluca köyüne uğur böcekleri dadandı.

Uğur böceklerini ilk gördüklerinde durumdan rahatsız olmayan mahalle sakinleri, zaman geçtikte artan uğur böceği sayısı karşısında şaşkınlığa uğradı.

Uğur Böceği istilası

”ARI KOVANLARINA DA ZARAR VERİYORLAR”

Evlerin açık camlarından odalara dolan yüzlerce uğur böceğinin, bölgede bulunan arı kovanlarına da zarar verdiğini ifade eden bölge halkı, mahallelerde araştırma yapılmasını istiyor.

Uğur Böceği istilası

”DAHA ÖNCE BÖYLE BİR ŞEY GÖRMEDİM”

Bu kadar çok uğur böceğini daha önce hiç görmediğini belirten Abdullah Özcan (75), “Her tarafta böcek var. Perdelerin üstü, evin içinde bile uğur böcekleri var. Bir zararı var mı yok mu bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Uğur Böceği istilası

”HER TARAFTA BÖCEK VAR”

Evin her tarafında uğur böcekleri olduğunu ifade eden Firdevs Özcan, “Pencereleri, perdeleri süpürüyorum, yeniden uğur böcekleri geliyor. Geçen senelerde birkaç tane görürdük, şimdi yüzlerce var” şeklinde konuştu.

Uğur Böceği istilası

PROF. DR. SEVGİLİ: EVLERDE SIKINTI OLUŞTURUYORLAR

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sevgili, böceklerin uğur böceğigillerden ‘Harmonia’ türü olduğunu söyledi.

Uğur Böceği istilası

Prof. Dr. Sevgili, “Aslında yaprak bitleri üzerinde biyolojik mücadelede etkili ve yararlı bir tür olsa da son yıllarda hızla Avrupa’da da yayılmış bir tür. Özellikle kışları evlerde sıkıntı oluşturmaya başladılar. Bunlar kışları bir yerde kümelenerek bulunurlar. Bazı türler yüksek dağlardaki kayalıkların aralarında veya bir ağaç üzerinde yaşarlar” dedi.

Uğur Böceği istilası

Uğur Böceği istilası