#

Gündem

Virüs yarım saat içinde her şeye bulaştı

Japon devlet televizyonu NHK, koronavirüsün önlem alınmayan bir restoranda nasıl yayılabileceğini canlandırdı. Deneyde virüs niyetine kullanılan görünmez floresan boya, yarım saat içinde ortamdaki herkese ve her şeye bulaştı.

Türkiye dahil birçok ülke koronavirüse karşı tedbirleri hafifletip normalleşmeye başlarken, virüsün kalabalık ortamlarda nasıl ve ne kadar yayıldığını ortaya koyan bir deneyin görüntüleri viral oldu. Japon devlet televizyonu NHK’nın sağlık danışmanlarıyla gerçekleştirdiği deney, enfekte olan tek bir kişinin açık büfesi olan bir restoranda nasıl sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor.

Yarım saat içinde herşeye bulaştı

Deneyde, bir kişinin eline, virüsü simgelemek için gün ışında görünmeyen floresan beyaz boya sıkıldı. Bu yolla ‘enfekte’ olduğu varsayılan bu kişi sonrasında, sonrasında 10 kişiyle birlikte açık büfenin bulunduğu bir ortamda yemek yedi. Deneklerin hepsi, potansiyel bir hastalık ihtimalini göz önünde bulundurmadan, normalde davranacakları gibi davranarak büfeden yemek alıp masaya oturdu, sohbet ederek yemeklerinin keyfini çıkardı.

Ancak sadece 30 dakika sonra floresan boyayı gösteren mavi ışık açıldığında, boyanın tek bir kişiden ne kadar çok yayıldığı gözler önüne sürüldü. Sadece 30 dakika içinde, diğer deneklerin ellerinde, yüzlerinde, tabaklarında, ilk ‘enfekte’ olan kişinin dokunmadığı çatal bıçaklarda bile boya vardı.