#

Dünya

NATO üyeliği buluşmasında Türkiye açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’daki görüşme sonrası İsveç Başbakanı ve Finlandiya Cumhurbaşkanı ile açıklama yaptı. Biden, iki ülkenin NATO üyeliğini en güçlü şekilde desteklediğini söyledi. Türkiye’nin tüm endişelerini gidermeye açık olduklarını söyleyen Finlandiya Cumhurbaşkanı, “Türkiye’nin güvenliğine bağlı olacağız. Türkiye ile görüşmeye açığız” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç liderleriyle düzenlediği ortak basın toplantısında, ABD’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğini güçlü şekilde desteklediğini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliği için Kongre’ye talimat verdiğini ifade ederek, “Kongre’de her iki ülkenin de NATO üyeliği için onay sürecini başlatıyorum” dedi.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, 200 yıllık bir askeri tarafsızlığın ardından İsveç’in yeni bir yol seçtiğini belirterek, “Rusya’nın Ukrayna’ya gerçekleştirdiği saldırı bizim için her şeyi değiştiren bir andı” dedi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, “Finlandiya her zaman Türkiye ile iyi ikili ilişkilere sahip olmuştur” ifadelerini kullanarak, “NATO müttefiki olarak Türkiye’nin güvenliğine bağlı olacağız. Terörizmi çok ciddiye alıyoruz. Terörü her şekilde lanetliyoruz. Türkiye’nin tüm endişelerini açık ve yapıcı şekilde görüşmeye hazırız” dedi.

“Finlandiya’nın güçlü bir NATO müttefiki olacağına söz veriyorum” ifadelerini kullanan Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, “NATO’nun gerektirdiği her sorumluluğu yerine getirmeye hazırız” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’nun tüm şartlarını karşıladığını belirterek “NATO’ya katılan yeni üyeler kimseye tehdit olmamıştır” ifadelerini kullanarak, “NATO’nun amacı saldırganlığa karşı savunmadır” dedi.