#

Bursa

Bursa’ya hızlı trende büyük hayal kırıklığı!

Bursa’nın yılan hikayesine dönen hızlı tren projesi için 2021 bütçesinde yer alan rakamlar hayal kırıklığı yarattı. 12 milyarlık proje için 2021 bütçesinde sadece 545 milyon lira öngörüldü. Bu miktarın büyük bölümü de dış kredi.

Bursa’nın hızlı tren projesindeki son gelişmeleri Olay gazetesi Başyazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesine taşıdı.

Yılmaz’ın “Hızlı tren bütçede hayal kırıklığı, tek umudumuz var: Siyasi iradenin isteği” başlıklı yazısı şöyle:

“Heyecanla… Resmi Gazete’nin 15 Ocak 2021 tarihli 31365 Mükerrer sayısında yayınlanan ve 2021 Bütçesi ayrıntılarını inceledik.

Daha doğrusu…

339 sayfalık yatırım programında bizim hızlı tren 74. sayfada karşımıza çıktı.

Bu bölümde…

Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standart Demiryolu başlığı altında öncelikle teknik bilgiler yer alıyor:

2020-2025 hedefli projede altyapı 145 kilometre, elektrifikasyon 201 kilometre, kontrollük-müşavirlik-sinyalizasyon 201 kilometre, üstyapı 201 kilometre.

Bütçede…

Bizim hızlı tren olarak dillendirdiğimiz projenin tutarı 12 milyar 619 milyon 099 bin lira gözüküyor. Bunun 10 milyar 397 milyon 092 bin lirası dış kredi.

2021 ödeneği ise, 450 milyon lirası dış kredi olmak üzere 545 milyon lira duyuruluyor. Yani, merkezi idarenin projeye katkısı 95 milyon lira.

Açıkçası…

Resmi Gazete’de cuma günü yayınlanan yatırım programını okurken hayal kırıklığı yaşadık. Çünkü, 12 milyarlık proje için bu yıl yalnızca 545 milyon lira öngörülmesi “bu iş kolay bitmez” düşüncesine yol açıyor.

Bu da, umutsuzluk anlamına geliyor.

Ardından…

Ankara’da projenin içinde olan dostları arayıp, “Böylesine büyük bir proje için bu yılın bütçesinden ayrılan pay az değil mi?” diye sorduk.

Gördük ki, umutsuz değiller ve konuya bütçe teknikleri gözüyle bakıyorlar.

Şunu söylediler:

“Önemli olan projenin bütçede yer alması. 1 lira bile olsaydı yine önemliydi. Çünkü bütçe içi aktarmalarla bu sorun çözülür.”

Bakışları şu:

“Sayın Cumhurbaşkanı bu projeyi hızlandırmasını istediğini Sayın Ulaştırma Bakanı’na sürekli söylüyor. Bakan da alt kadrolara iletiyor.”

Şu mesajı verdiler:

“Başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere siyasi irade Bursa’nın hızlı tren projesi için kararlı ve istekli. O nedenle umutsuzluğa yer yok.”

Açıkçası…

Ararken karamsardık, ama siyasi irade kararlılığı ile yeniden umutlandık.

Yenişehir’de ilk hızlı tren şantiyesi

Açıklamayı… Geçtiğimiz hafta içinde gazetecilerle sohbet sırasında Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın yaptı ve hızlı tren altyapı çalışmaları için müteahhit firmanın Ebeköy-Çamönü arasında şantiyesini kurduğunu söyledi.

“Koyunhisar-Ebeköy-Çamönü bölgesinde çalışmaların yakında başlayacağını” da duyurdu.

Böylece…

Bursa-Yenişehir arasında 9 yıl önce başlayan çalışma Gölbaşı’ndan öteye geçmiş olacak.”