#

Teknoloji

CANIAS (canias) ERP Nedir? Ne İşe Yarar?

CANIAS ERP yazılımı bütünleşik, sektör bağımsız, farklı yapılardaki firmalara uygun, içeriğinde hiçbir kısıtlama olmayan ve uzun yılların tecrübesi ile geliştirdiğimiz kapsamlı ve dünya ölçeğinde bir ERP çözümüdür. İşletmenizdeki işleri çok daha kolay ve az maliyetle etkin bir şekilde yönetebilmenizi sağlamak için tasarladığımız CANIAS ERP kurumunuzun tüm birimlerini koordine eden dinamik ve bütünleşik yapısıyla iş süreçlerinizi iyileştirir, güncel ve güvenilir bilgi sağlayarak, yöneticilerinizin doğru veriler ışığında hızlı karar almalarına imkan verir.

CANIAS ERP Almanya, Avusturya, Fransa başta olmak üzere toplam 21 ülkede 11 dilde kullanılan Türk ERP yazılımıdır. Standart yapısında lojistik, üretim ve kapasite kontrol, muhasebe ve finans, fiili maliyetlendirme,müşteri ilişkileri yönetimi, insan kaynakları yönetimi, doküman yönetimi, bakım yönetimi, EDI (Elektronik Veri Transferi) ve kurumsal karneler (Balanced Score Cards) gibi modülleri içerir. İnce düşünülerek ortaya çıkarılmış altyapısı kullanımı kolaylaştırır, danışmanlık ve eğitim masraflarını minimuma indirir ve çok kısa sürede kurulum imkanı verir.

CANIAS ERP İle Gelen Yenilikler:
Zaman ve yerden bağımsız olun
CANIAS ERP yazılımı tüm modül ve fonksiyonları ile İnternet üzerinden de çalışabilen Dünyadaki ilk ERP yazılımlarından biridir. CANIAS ERP yazılımı ile hiçbir ek yazılıma ihtiyaç duymadan Java uyumlu herhangi bir İnternet tarayıcısından çalışabilirsiniz. Bu üstün teknolojik özellik sayesinde dış personelinizi, bayi, müşteri ve tedarikçilerinizi hemen veya gelecekte sisteminize kolaylıkla entegre etmeniz mümkün olur.
Teknik kısıtlardan kurtulun
CANIAS ERP yazlımı Java alt yapısı ile pek çok işletim sistemine ve veritabanına kurulabilir. Bu özellik mevcut bilgisayar alt yapınızın kullanılmasına imkan vererek ilk kurulum maliyetinizi düşürür. Gelecekte olası donanım değişikliklerinde sistemin bakım maliyetlerin azaltma konusunda size önemli avantaj ve esneklik sağlar.
Karmaşadan kurtulun
CANIAS ERP şirketinizin tüm iş süreç verilerini tek bir yapı altında toplayıp, farklı yazılımlardan ve sistemlerden doğan karışıklığı önleyerek şirketinizi karmaşadan uzak bir şekilde yönetmenizi sağlar.
Hızlı ve etkin olun
CANIAS ERP kısa kurulum aşamasında iş akışlarınızı optimize ettikten sonra entegre yapısı ile veri girişini minimuma indirir ve işlerinizi hızlandırarak zamanınızı stratejik kararlara ayırmanıza imkan sağlar.
Yönetimi ele alın
CANIAS ERP farklı departmanlar arasında verilerin tam entegrasyonunu sağladığı için istediğiniz raporu istediğiniz anda eksiksiz ve güvenilir olarak size sunar. İçerisindeki kurumsal karneler (Balanced Score Cards ) ve OLAP (On-Line Analytical Processing) gibi araçlar sayesinde şirketinizin geçmişteki bilgilerini analiz ederek geleceğe yönelik stratejik kararları almanızı kolaylaştırır.
Gelişime açık olun
CANIAS ERP yazılımı özgün yazılım geliştirme araçları ile şirketinizin kendine özgü uygulamalar ve raporlar üretmesine imkan sunar. Bu araçlar yardımı ile hiçbir teknik karmaşa ile uğraşmadan yeni uygulama ve raporlar üretebilir işletmenizdeki süreç değişikliklerini kolayca sisteme yansıtabilirsiniz.

CANIAS ERP modüler yapısıyla, şirket gelişimi için idealdir. Temel modül donanımından ayrı, ardıl modüller, gerektiğinde sisteme katılabilirler ve böylelikle şirketler, CANIAS ERP sistemini kendi ihtiyaçlarına göre uydurabilirler.

CANIAS ERP Tüm Modüller
TEMEL UYGULAMALAR
> BAS – Destek Tabloları ve Temel Veriler
> DEV – TROIA Yazılım Geliştirme Araçları
ALT YAPI
> SYS – Sistem Yönetimi
> WFC – İş Akış Yönetimi

ÜRÜN TASARIMI
> BOM – Ürün Ağaçları Yönetimi
> ROU – Rota Bilgileri Yönetimi
> CAL – Standart Ürün Maliyetlendirme

SATIŞ VE MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ
> SAL – Satış Yönetimi
> CRM – Müşteri İlişkileri Yönetimi
> SRV – Servis Yönetimi
> EXP – İhracat Yönetimi
> RTM – Mağazacılık

SATIN ALMA YÖNETİMİ
> PUR – Satın alma Yönetimi
> VER – Fatura Kontrol

YÖNETİMSEL UYGULAMALAR
> HCM1 – Personel Yönetimi
> HCM2 – İnsan Kaynakları Yönetimi
> DOC – Doküman Yönetimi

ÜRETİM YÖNETİMİ
> PRD – Üretim Planlama ve Kontrol
> CAP – Kapasite Planlama ve İleri Çizelgeleme
> PRC – Fiili (Aktivite Bazlı) Maliyetlendirme
> MNT – Bakım Yönetimi

MALZEME YÖNETİMİ
> INV – Envanter Yönetimi
> QLT – Kalite Kontrol
> MRP – Malzeme İhtiyaç Planlaması
> WHM – Depo Yönetimi

FİNANS VE MUHASEBE
> FIN – Genel Muhasebe
> AST – Demirbaş Muhasebesi
> COS – Maliyet Merkezleri Muhasebesi

STRATEJİK PLANLAMA
> BUD – Bütçe Yönetimi
> BSC – Kurumsal Karneler

İŞ ZEKASI
> OLP – OLAP

İLETİŞİM UYGULAMALARI
> EDI – Elektronik Veri Transferi
> CLB – Collaborator
> WSR – Web Servisleri
> SMS – Short Message Management
> AUT – Otomasyon

CANIAS ERP Mimarisi ve Esneklik
CANIAS ERP mimarisinin temelinde TROIA platformu bulunmaktadır. TROIA platformu, en basit hali ile CANIAS ERP’nin tüm gereksinimlerini karşılamak için geliştirilmiş bir programlama dili ile istemci-sunucu etkileşimini ERP gereksinimlerine uygun olarak gerçekleştirmek üzere tasarlanmış iletişim altyapısından oluşmaktadır. Bunun ötesinde, TROIA platformu, günümüzün dağıtık işleme (distributed computing) kavram ve teknolojilerini bünyesinde barındırmaktadır. CANIAS ERP uygulamaları, TROIA dili ile geliştirilmekte ve TROIA İstemci-Sunucu mimarisi üzerinde çalışmaktadır (Şekil 3).


Şekil-3 CANIAS ERP Yazılım Mimarisi.

Rakip sistemlerin aksine TROIA platformunun esnek olmasının nedenleri ise şunlardır:
TROIA platformu, Java teknolojisi ile geliştirilmiştir. Bu sayede farklı işletim sistemleri (Linux, Windows, UNIX v.b.) ve sunucu mimarileri (32-bit, 64-bit, AS/400, v.b.) üzerinde çalıştırılabilir.

TROIA platformu, veritabanından bağımsızdır. CANIAS ERP, Oracle, Microsoft SQL Server, MySQL gibi veritabanı sistemleri ile kullanabilirsiniz.
TROIA platformu, farklı erişim seçenekleri sunar. CANIAS ERP sistemine, Java istemcisi, Web istemcisi, JSP connector (kendi Web arayüzünüz için) ve Web Servisleri (kendi istemciniz için) ile erişebilirsiniz. İstemciler sabit veya mobil terminaller olabilir.
TROIA platformu, ölçeklenebilirdir. TROIA Loadbalancer (yük dengeleyici) sayesinde CANIAS ERP birden fazla sunucu üzerinde çalıştırılabilir.
TROIA platformu, kendi dili ve geliştirme ortamına sahiptir. TROIA aynı zamanda CANIAS ERP sisteminin geliştirildiği programlama dilinin adıdır. Bununla birlikte kullanıcı arayüzleri, TROIA geliştirme ortamında geliştirilmiştir.
CANIAS ERP, açık kaynaklıdır. CANIAS ERP sisteminin tüm kodları veritabanı sistemi üzerinde tutulmaktadır. TROIA geliştirme ortamı ile istenilen uygulama istenildiği zaman geliştirilebilir ve özelleştirilebilir.

Bu özellikleri sayesinde CANIAS ERP (aralarında SAP, Oracle, J.D.Edwards gibi sektörün en büyüklerinin bulunduğu) 12 sistem arasından sıyrılarak Esneklik dalında birinci olmuştur* (Şekil 2).

Şekil 2 – CANIAS ERP Sistem Karşılaştırma Sonuçları.

ERP seçiminizi yaparken işletmenizin süreçlerini sorunsuz şekilde ifade edebileceğiniz, kullanıcı etkileşiminde sizin kullandığınız jargonu kullanabilecek ve istediğinizde özgürce özelleştirip geliştirebileceğiniz bir platformu tercih etmeniz, ERP projenizi başarıya götüren en önemli adım olacaktır.

* Kıyaslama Sonuçları, GPS-(Gesellschaft zur Prüfung von Software aus ULM), www.gps-ulm.de

CANIAS ERP ve Barkod Uygulamaları
CANIAS ERP uygulamalarının tamamında ilave bir yazılıma ihtiyaç duymadan barkod uygulamaları kullanabilirsiniz. Barkodun en çok kullanıldığı işlemler genellikle stok hareketlerinin gerçekleştirildiği ve üretim bilgilerinin girişinin yapıldığı uygulamalardır.

CANIAS ERP’de envanter hareketleri uygulamalarına ait standart ekranlar üzerinden doğrudan barkod okuyucu cihazlarla veri girişi yapmanız mümkün. Dolayısıyla malzemeye ait malzeme numarası, parti numarası veya seri numarası gibi bilgileri, bu bilgileri içeren barkodları okutarak sisteme girebilirsiniz. Bunun yanında, standart uygulama ekranlarını basitleştirerek, veri girişinin sadece barkodlarla yapılmasını da sağlayabilirsiniz. Aynı yapı tüm sistem genelinde olduğu gibi Üretim Planlama ve Kontrol uygulamalarında da geçerlidir. Özellikle iş bitiş onaylarının sisteme girişi esnasında operatör hatalarını ortadan kaldıracak olan uygulama ekranlarının kullanımı, üretim verilerinin anlık girişi açısından da büyük önem taşımakta. Barkod okuyucuları kullanarak, işlemi yapan operatörün numarasını, iş emri operasyonuna ait onay numarasını ve operasyonun yapıldığı iş merkezi gibi bilgileri sisteme girebilirsiniz. Bunların dışında akla gelebilecek diğer uygulamalar da Servis Yönetimi ve Bakım Yönetimi uygulamalarıdır. Üretim iş bitiş onayları gibi, servis iş emirleri ve bakım iş emirlerine ait bilgiler barkod kullanılarak sisteme girilebilir.
CANIAS ERP’nin Barkod kullanımı açısından en önemli getirilerinden biri de yine başka bir yazılım kullanmadan, doğrudan sistemin kendisinden aldığınız çıktıların barkodlu olarak basılabilmesidir. Bu şekilde hem stok belgelerini hem de iş emri çıktılarını barkodlu basılmasını sağlayabilirsiniz.

Özetle: CANIAS ERP’den tüm çıktılarınızı ilave yazılımlar kullanmadan barkodlu olarak bastırabilirisiniz.
CANIAS ERP’nin tüm uygulamalarında veri girişini ilave yazılımlar kullanmadan barkod okuyucularla yapabilirsiniz.
TROIA kullanarak veri girişinin yapıldığı uygulamalara ait basit ekranlar tasarlayarak hata yapma olasılığının yüksek olduğu yerlerde sadece barkodla veri girilmesini sağlayabilirsiniz.

CANIAS ERP ve Web Servisleri
CANIAS ERP, bugünün entegrasyon sistemi olan web servislerini, kurumların senaryolarına uygun olacak şekilde gerçeklemektedir. Bu sayede, CANIAS ERP kullanan kurumlar zaten kullandıkları modüllerine kolaylıkla web servisi erişimi sağlayabilir. Bunun için yapılması gereken tek şey, ilgili modüller ve uygulama parçalarına sistem tanımlarından web servisi erişimini açmaktır.
CANIAS ERP uygulamaları içerisinden, farklı kurumlara ait web servislerini kullanmak da oldukça kolay hale getirilmiştir. TROIA programlama dili içerisinde web servisine ilgili parametrelerle erişimi sağlayan komutlar mevcuttur. Bir başka deyişle, web servisini çağırmak TROIA programlama dili sayesinde tek satır kod ile mümkündür.

Web servisleri ile ilgili yaygın yanlış kanılardan birisi de güvenlik konusunda web servislerinin yetersiz olduğudur. CANIAS ERP web servisi gerçeklemesi SSL iletişimi kullanabildiği gibi, CANIAS ERP içerisinden sunulan TROIA modül işlevleri de CANIAS ERP platformunun sunduğu güvenlik altyapısını kullanır. Web servisi olarak sunulan TROIA bileşenlerine erişim seviyeleri ve izinleri ayarlanabilir.

CANIAS ERP, web servisi desteği ile “Servis Yönelimli Mimari”ye uygun ERP platformudur. Web servisi desteği birçok CANIAS ERP müşterisi tarafından halihazırda kullanılmaktadır. Ayrıca CANIAS ERP, web Servisi desteğini ve servis yönelimli mimariye uygunluğunu “IBM SOA Certified” sertifikası ile belgelemiştir.