#

Bursa

Diz ameliyatlarında robotlar devrede

Sağlıkta bilgi teknolojilerinin ilerlemesi ile ameliyatlarda robotlar kullanılmaya başlandı. Özel Medicabil Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen diz ve kalça ortopedisi ameliyatlarını robot MAKO yardımıyla yapıyor.

Bilgen, robotik cerrahi yardımıyla yaptığı ameliyatlarda hastaları 3-4 saat içinde yürütebiliyor ve aynı gün içinde taburcu ederek evlerine gönderebiliyor.

Son yılların ileri teknolojisi olan robotik cerrahi artropolasti konusunda dünyanın ileri gelen ülkelerinde oldukça sık uygulanan ve kullanılan bir yöntem olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bilgen; “Hastanemizde diz ve kalça ameliyatlarında artık bundan sonra robotik cerrahi uygulamalarımız olacak. Bizde ülkemizde hastalarımızı bu ileri teknolojiden faydalanmaları için hastane bünyemizde bu cihazı aldık ve bunların ameliyatlarına başladık. Bu tür ameliyatlar konvansiyonel yani normal şartlarda elimizle yaptığımız ameliyatlara göre biraz farklılık gösteriyor” dedi.

İNSANA BAĞLI HATAYI SIFIRA İNDİRME ÖZELLİĞİNE SAHİP

İnsana bağlı oluşabilecek herhangi bir hatayı sıfıra indirme özelliğine sahip olan bu teknoloji sayesinde ister diz ister kalça ameliyatlarında kemiğe ait verilen zararlar  ve kesme miktarı en az düzeyde oluyor. Bilgen, ameliyat sırasında hastaya çok az zarar verildiği için hastaların biran evvel kalkıp yürüyebildiğini ve rehabilitasyonlarının çok daha kolay olduğunu söyledi.

KULLANIM SÜRESİ UZAYACAK

Bu teknoloji yardımıyla yapılan ameliyatların hastalardaki kullanım süresi oldukça uzun olacağını hatırlatan Bilgen, “Robotik cihazlarla yapılan ameliyatların kullanım ömrü eskiye göre kıyasladığımızda 35-40 yıla kadar uzayacak. Bu amaçla Bursa’mızda Türkiye’mizde teknolojiyi takip edelim yenilikleri uygulayalım. Hastalarımız bu imkanlardan faydalanması için bizde bu cihazları aldık ve kullanıyoruz” dedi.