#

Ekonomi

Dolar/TL haftaya sert düşüşle başladı

Dolar/TL kuru Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) hamlesi sonrası sert düşmüştü. Piyasaların kapalı olduğu günde alınan karar için gözler pazartesi, yani bugüne çevrilmişti. Cuma günü 17,38 lira seviyesinde 16,50 bandının altına kadar gerileyen dolar, BDDK kararları sonrası yeni haftaya da düşüşle başladı.

Haftaya 17,30 sınırının üzerinde başlayan Dolar/TL, hafta içinde 17,54 seviyesine kadar yükselirken, Euro/TL 18,60 sınırını test etti. Ancak Cuma günü piyasalar için çok kritik bir adım atıldı ve BDDK TL ticari krediler için şirketlere döviz sınırlaması getirmesi piyasayı ve döviz kurlarını sarstı.

BDDK’nın açıkladığı yeni karar sonrası dolar, Türk lirası karşısında yüzde 4’ün üzerinde değer kaybı yaşadı. Kur 17,38 lira seviyesinden 16,48 lira seviyesine kadar indi.

Kur bu sabah Cuma günkü kapanışa göre yüzde 4,5 ekside 16,12 lira seviyelerinde güne başladı. Euro/TL kuru da aynı dakikalarda 17,05 liradan değerleniyor.

ALTINDAKİ DÜŞÜŞ YÜZDE 3’Ü GEÇTİ

Dolardaki düşüşe bağlı olarak altın fiyatlarında da geri çekilme yaşanıyor. Gram altın 992 liradan 950 liraya kadar geriledi.

MERKEZ’İN FAİZ KARARI

TCMB, Haziran ayı PPK toplantısında beklentilere paralel politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bıraktı. Karar metninde, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağının öngörüldüğü belirtildi.