#

Bursa

Kayıt altına alınmayan yasaklı ırklar sokağa terk edildi

AYŞE NUR BÜYÜKHAN – Yasaklı türler olarak bilinen 6 köpek ırkının kısırlaştırılarak 14 Ocak tarihine kadar kayıt altına alınması gerekiyordu ancak köpeklerini kayıt altına aldırmak istemeyenler onları yol kenarlarına, ormanlara ve barınaklara bıraktı. Bursa Her Eve Bir Pati Derneği kurucusu Emre Demir kayıt süresinin uzatılmasını talep etti.

Kayıt altına alınıp belli kurallar çerçevesinde bakımlarının yapılması gerekiyordu ancak bu kuralları önemsemeyen insanlar para cezasına çarptırılmamak için yasak ırkları içerisinde bulunan 6 farklı cins köpeği sokaklara bıraktılar.

Temmuz ayında yürürlüğe giren, hayvanları koruma kanunuyla yasaklı tür olarak bilinen 6 köpek ırkını üreten, sergileyen, takas eden, ülkeye girişini, satışını ve bu hayvanların ticaretini yapanlara para cezası getirildi.

Bu ırk köpekleri olanların 14 Ocak tarihine kadar kısırlaştırıp kayıt belgesi alması gerekiyordu. Ancak bazı köpek sahipleri bu kurallara uymak yerine canlıları sokağa bırakmayı tercih etti.

Yol kenarlarında çok sayıda bu 6 tane yasak ırktan bulunuyor. Hem yol kenarlarında hem de barınaklarda sayıları her geçen gün artıyor.

Bursa Her Eve Bir Pati Derneği kurucusu Emre Demir bu ırkların satışının hala devam ettiğini de söyledi.

Hayvanseverler yasaklı cins kayıt süresinin uzatılmasının yaşanan sorunları bir ölçüde azaltabileceğini düşünüyüor.