#

Dünya

Norveç’te eriyen buzullar Viking dönemine ait eserleri gün yüzüne çıkardı

Norveç’te buzulların erimesiyle birlikte 2011 yılında keşfedilen geçitte yapılan 9 yıllık çalışmanın ardından Vikinglere ait olduğu düşünülen tarihi eserler bulundu.

Norveç’in Lendbreen buzullarında yürüyüş yapan bir grup doğa sporcuları tarafından 2011 yılında keşfedilen geçit Viking döneminden kalma olduğu düşünülen eserleri gün yüzüne çıkardı. Bölgede buzulların erimeye devam etmesiyle sonuç veren keşif çalışmalarından aktarılan bilgiye çalışmalar meyvesini vermeye başladı.

Secret Of The Ice sitesinde yer alan habere göre, ortaya çıkan eserlerin Milattan sonra (M.S.) 300, Roma Demir Çağı ile M.S 1000 arasında kullanıldığını tahmin ediyorlar.

Nal ve kızak parçaları gibi eserlerin gün yüzüne çıktığı çalışmada; bıçak, ahşap bir iğne, ahşap bir çırpma teli gibi bulgulara da rastlandı. En dikkat çekici ürünler arasında mavi tekstil bezleri, Viking eldivenleri, ayakkabılar yer alıyor.

Bulunan bazı eserler ise daha önce rastlanılmadığı için şu an tanımlanamıyor. Buzul bölgesinde bulunan geçidin de hayvancılık faaliyetleri için kullanılan bir geçit olduğu tahmin edilmekte.

Buzul Arkeoloji Programı’nda görevlisi, Vikinglere ait olduğu düşünülen tarihi eserlerin binlerce yıl öncesinden değilde sanki kısa bir süre önce bölgeye bırakılmış gibi olduğunu söyledi.

Yorum için tıkla

Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir Giriş

Yorum yazın