#

Gündem

Türkiye’ye göktaşı düştü! O anlar kamerada…

Türkiye’ye göktaşı düştü mü? Soruları vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Sosyal medyada bir çok şehirden çekilen ve göktaşı olduğu iddia edilen görüntüler paylaşılıyor. İşte detaylar…

Karadenizli vatandaşlar sosyal medyada gökyüzünde ‘ışık topu’ gördüklerini iddia etti. Konuyla ilgili Trabzon Emniyeti’nden açıklama geldi.

KARADENİZ’E GÖKTAŞI DÜŞTÜ MÜ?

Sosyal medyada ilk olarak Artvinli ve Trabzonlular, gökyüzünde “ışık topu” gördüklerini söyledi.

BİRÇOK İLDE GÖRÜNTÜLENDİ

Sonrasında bir çok ilden görünen ve göktaşı olduğu diğerlendirilen cismin düştüğü ana ait görüntüler kameralara yansıdı.

Göktaşı olduğu değerlendirilen cisim Trabzon, Artvin,Malatya, Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Erzurum, Sivas, Tunceli, Erzincan ve Ardahan başta olmak üzere bir çok şehirde göründü.

Trabzon Emniyeti, birçok ilçeden bu yönden ihbarlar olduğunu doğrularken, gelişmeleri takip ettiklerini belirtti.

GÖKTAŞI DÜŞERSE NE OLUR?

Amerikan Ulusal Araştırma Konseyi, ABD Kongresi için hazırladığı raporda, dünyaya bir göktaşı çarpması durumunda neler yaşanacağını ve bu felaketi önleme yöntemlerini araştırdı.

Raporda, dünyaya çarpacak göktaşlarının, çaplarına göre ne kadar zarar vereceği ve neler ile karşılanacağı tek tek anlatıldı:

  • Çapı 1 ila 10 metre olursa: Çarpışma, önlemler alındığında, birkaç saat veya gün önce belirlenebiliyor. Bu durumda, insanlara meteorun düşmesi beklenen yerde, dışarı çıkmamaları, pencerelerden uzak durmaları veya gökyüzüne direk bakmamaları tavsiye edilir. Maddi zararlar görülebilir. Cep telefonu veya internette de aksaklıklar olabilir.
  • Çapı 10 ile 25 metre: Bu yüzyılda büyük olasılıkla bekleniyor. Göktaşı düştüğü yerde 10’larca kilometre çapında zarar verebilir. Diğer doğal afetlerde olduğu gibi bu bölgelerde yaşayanlar, önceden haber verilerek tahliye edilir. Aksi takdirde, ölümler olabilir.
  • Çapı 25 ile 100 metre: Karşı karşıya kalacağımız şey kitlesel panik, bina yangınları, sosyal kargalaşa, çok sayıda ölüm ve yaralanmalar olabilir.
  • Çapı 100 metreden fazla olduğunda: Bu durumda da insanlık İkinci Dünya Savaşı, Güney Asya’daki Tsunami felaketi, büyük depremler gibi büyük felaketler yaşayabilir. Onbinlerce ölüm olabilir.
  • Daha büyük göktaşları: Grekli önlemler alırsa, dünya bu kadar büyük göktaşlarını 10’larca yıl önceden belirleyebilir. Önlemek mümkün olmazsa, felaketten sağ kalan olursa, onların nasıl yaşayacağı hakkında yeni sosyal yasalar, yeni teknolojiler, geliştirilebilir.